MOĆNI ‘JAREK‘

Čovjek koji Poljskom vlada iz sjene: živi s 3 mačke, nema kompjutor i mrzi ‘ljevičarski fašizam‘

‘Njegova‘ Poljska bi trebala biti: tradicionalna, pobožna, katolička, obiteljska, homogena i heteroseksualna
Jaroslaw Kaczynski
 Wojtek Radwanski/AFP

"Ljevičarski fašizam uništava Poljsku", poručio je početkom ovoga tjedna šef vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski, aktualni zamjenik premijera, obrativši se polariziranoj naciji putem televizije.

Povod je bila odluka Ustavnog suda o ograničenju mogućnosti abortusa samo na slučajeve kada je žena životno ugrožena te kada je riječ o silovanju ili incestu. "Odluka je u skladu s ustavom", ustvrdio je Kaczynski, poručujući da su ulični prosvjedi vođeni "protucrkvenim nihilizmom".

"Građani trebaju braniti crkvu po svaku cijenu", rekao je, dajući time zeleno svjetlo za napade na tisuće prosvjednica. Sam Jaroslaw Kaczynski nema djecu, nema ni suprugu niti sestru. Do njezine smrti 2013. godine najmoćniji poljski političar živio je s majkom, a sada stan dijeli s tri mačke, Fionom, Czarusom i Feliksom.

Kaczynski preferira jesti sam, ne posjeduje vozačku dozvolu, navodno ni kompjutor, a do 2009. godine prema vlastitom priznanju nije imao vlastiti bankovni račun već je štedio na majčinom.

Rat protiv liberalizma

O njegovu ratu protiv liberalizma pisalo se uzduž i poprijeko, ali malo je poznato da je aktivist za zaštitu životinja koji je ove godine pokušao progurati zakon o zabrani ubijanja životinja zbog krzna. Zakon koji, među ostalim, ograničava držanje pasa na lancu, i uvodi nove regulative mesnoj industriji, liberalna je opozicija podržala, ali zbog žestokog protivljenja ultradesnih koalicijskih partnera poljska se vlada zbog njega gotovo raspala.

"Nemojmo animalizirati ljude, a humanizirati životinje", sumirao je velečasni Tadeusz Rydzyk, konzervativni klerik na čelu Radio Maryje. Vlada ima prečeg posla od pobačaja. Sedamdesetjednogodišnji Jarek, kako odmilja zovu Kaczynskog, voli životinje, pogotovo mačke, no mnogo manje ljubavi i suosjećanja ima za neke ljude. Zbog imigranata je svojedobno ratovao s Europskom unijom, odbijajući sustav kvota zbog izbjegličke prijetnje "poljskoj kulturi i sigurnosti".

LGBT zajednica u posljednje dvije godine je na tapeti zbog prijetnje za "poljsku obitelj i djecu". Prema PiS-u, njihova ideologija je "veća opasnost nego što je bio komunizam". Zapravo se Kaczynski cijelog života borio protiv nekoga, a danas je to bilo tko tko prijeti njegovoj osobnoj viziji toga kakva bi Poljska trebala biti: tradicionalna, pobožna, katolička, obiteljska, homogena i heteroseksualna.

image
Prosvjedi u Poljskoj
Wojtek Radwanski

U ovoj borbi zakrvio se i s Lechom Walesom, vođom pokreta Solidarnost, u kojem su braća bila visoko pozicionirana, a kasnije su ga napustila jer se predsjednik "nije dovoljno razračunao s ljudima iz komunizma".

Radikalniji od brata

Bilo koja njegova biografija nepotpuna je bez njegova brata blizanca Lecha. S njim je do njegove smrti 2010. u zrakoplovnoj nesreći bio nerazdvojan. Jaroslaw je prema mišljenju bliskih osoba uvijek bio mnogo radikalniji od brata. Davne 1962., tada 13-godišnji poljski blizanci bili su glavne zvijezde dječjeg filma "Dvojica koja su ukrala Mjesec". Godinama kasnije "ukrali" su Poljsku - kao fenomen - prva braća na čelu jedne države - Lech predsjednik i Jaroslaw premijer.

Odgojeni su u varšavskoj intelektualnoj obitelji koja je sudjelovala u poljskom pokretu otpora u Drugome svjetskom ratu, završili su pravo i uključili se u politiku. Godinama kasnije Jaroslaw će gurati zakon o kriminalizaciji izraza "poljski koncentracijski logori" i ideju da su Poljaci najviše patili u Drugome svjetskom ratu, možda više i od Židova koji su skončali u plinskim komorama.

Ideja je bila da su druge zemlje stvorile vlastite, umivene verzije svoje prošlosti, a sada to treba učiniti i Poljska. Stranka PiS, koju je Jaroslaw osnovao 2001., od prvog je dana bila usmjerena protiv neoliberalizma. Poljska tada nije postala onakva kakvu su je u komunizmu zamišljali, nije bila "Poljska naših snova", kako kaže naslov Jaroslawove knjige.

U njoj, objavljenoj 2011., Jaroslaw iznosi teoriju zavjere o Berlinu koji želi aneksiju zapadnih dijelova Poljske te svašta o tajnoj osovini Angela Merkel - Rusija.

Još jedan neprijatelj za Kaczynskog bila je i Europska unija, koju nije zanimao poljski teritorij, ali je pokušavala podčiniti Varšavu i provesti kulturni i vrijednosni preodgoj Poljaka.

Teorije zavjera

No, najpoznatija teorija zavjere koju je širio Kaczynski je ona da je smrt njegova brata djelo ruskog državnog vrha. Čak 96 mjeseci zaredom, za svakog poginulog, desetog u mjesecu, održavao je bdijenja za umrle šireći priču da tragedija nije bila slučajna. Tu je zapravo počeo njegov uspon i dovođenje Poljske u red. Malo-pomalo, razbijanjem ljevice i popularnim mjerama poput podizanja mirovina, minimalne plaće i dječjeg doplatka, Kaczynski, ljubitelj životinja, osamljen nakon smrti majke, došao je do toga da danas u rukama drži cijelu Poljsku i može je oblikovati prema vlastitom ukusu.

Proteklog desetljeća, a pogotovo proteklih pet godina, liberalni Poljaci stalno su na ulici. Neovisno sudstvo, mediji kao aparat državne propagande, agresivne katoličke medijske kuće, neonacisti koji slave na ulicama, a štiti ih policija, razjarene žene koje ustaju protiv zabrane pobačaja, zaostali istočni dio, brojna poljska emigracija, sve je to danas Poljska. Ona je i zemlja gdje se ponegdje proglašavaju "LGBT free zone", a ponegdje škole sudjeluju u "Duginom petku". Prema mnogima, borba protiv njegove Poljske leži u rukama aktivista, civilnog društva. Oni se posljednjih godina na cesti bodre transparentima: "Poljska još nije izgubljena".

Za to vrijeme Kaczynski ne slušajući raspravu u parlamentu lista - atlas mačaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:04