ŠPIJUNSKI TRILER

Čovjek kojemu Putin nikada nije zaboravio što mu je učinio: ‘On želi sve te tipove vidjeti mrtve‘

Potejev je 2000. godine dobio zadatak nadgledati mrežu špijuna koji žive unutar SAD-a. Dvadeset godina poslije Rusi su ga pokušali ubiti

Anna Chapman i Vladimir Putin

 Porfimedia/

Pokušaj ubojstva dvostrukog agenta Aleksandra Potejeva početkom 2020. godine doveo je do jačanja američkih sankcija Rusiji i protjerivanja visokih dužnosnika obavještajne službe iz Washingtona.

U knjizi koju piše znanstvenik s Harvarda Calder Walton naziva "Špijuni: Epski obavještajni rat između Istoka i Zapada" otkriveno je da je neuspjeli pokušaj smaknuća Potejeva doveo do dotad neviđenih mjera SAD-a prema Rusiji.

Dok je radio kao visokopozicionirani obavještajac u ruskoj vanjskoj obavještajnoj službi (SVR), Potejev je 2000. godine dobio zadatak nadgledati mrežu špijuna koji žive unutar Sjedinjenih Američkih Država. Godinu dana nakon toga pristupio mu je agent CIA-e i ponudio ugovor u vrijednosti između dva i pet milijuna dolara.

Sljedećih 10 godina Potejev je radio kao doušnik CIA-e i otkrivao ruske tajne Washingtonu. Informacije koje je prikupio dovele su do uhićivanja 11 ruskih špijuna koji su živjeli duž istočne obale SAD-a, među kojima je bila i Anna Chapman. Nakon toga, Obamina administracija htjela je ublažiti vrlo loše odnose s Moskvom te postignut dogovor da se 10 od 11 uhićenih špijuna vrati u Rusiju. U zamjenu je Rusija pustila četiri ruska zatvorenika na slobodu, uključujući Sergeja Skripala.

image

Anna Chapman

Photo Itar-tass/Tass/Profimedia/Photo Itar-tass/tass/profimedia

Iako je dogovor postignut, Vladimir Putin nikad nije zaboravio tko stoji iza izdaje i zakleo se da će kad-tad kazniti Potejeva, koji se skrivao u SAD-u i živio pod tajnim identitetom. Moskovski sud ga je u odsutnosti osudio na 10 godina zatvora.

"Putin je odavno prešao preko crvenih linija. On želi sve te tipove vidjeti mrtve", rekao je za The New York Times Marc Polymeropoulos, bivši časnik CIA-e.

Kremlj je iskovao plan koji se zasnivao na Ramonu Mercaderu, Staljinovu agentu koji se ušuljao u radnu sobu Lava Trockog u Mexico Cityju i 1940. mu zabio sjekiru u glavu. Moskva je krenula u potragu za "modernim Mercaderom" koji će imati samo jednu zadaću - ubiti Potejeva. U srpnju 2016. ruska državna televizija proglasila je Potejeva mrtvim, što je bio način da ga se uljulja u lažnu sigurnost i natjera da otkrije svoje mjesto skrivanja. Uistinu, u listopadu iste godine Potejev je ušetao u Walmart na Floridi i zatražio dozvolu za rekreacijski ribolov. Pritom je otkrio svoje pravo ime i datum rođenja, kao i broj telefona, e-mail i adresu stanovanja.

image

Vladimir Putin

Pavel Bednyakov/Afp

Dvije godine nakon toga, Buzzfeed je objavio članak u kojem je otkrio točnu adresu na kojoj je u tom trenutku živio Potejev. Kremlj je bio sve bliže izvršavanju svog plana. Glavni faktor uspjeha bio je prisiliti meksičkog znanstvenika Hector Alejandro Cabrera Fuentes da im pomogne. Fuentes je bio daleko od tipičnog špijuna. Studirao je mikrobiologiju u Kazanu u Rusiji, a nakon toga je doktorirao na istu temu u Njemačkoj. Fuentes nije imao kriminalnu prošlost, a jedino što su Rusi mogli iskoristiti protiv njega bio je njegov osobni život. Naime, Fuentes je imao dvije žene - jednu Ruskinju koja je živjela u Njemačkoj i drugu u Meksiku. Kad je Fuentesova supruga Ruskinja pokušala napustiti Rusiju 2019. godine, zaustavili su je policajci. Fuentesa je kontaktirao ruski dužnosnik i tražio od njega da dođe u Moskvu kako bi pomogao supruzi da izađe iz zemlje. Nekoliko mjeseci kasnije, Fuentes je iznajmio stan sjeverno od Miami Beacha, vrlo blizu lokacije gdje je tada živio Potejev. U veljači 2020. Fuentes je ponovno otputovao u Moskvu gdje se sastao s ruskim dužnosnikom, koji mu je dao opis Potejeva vozila. Fuentes je imao zadatak pronaći automobil i zapisati broj registarske pločice.

Fuentesu je savjetovano da se suzdrži od fotografiranja, vjerojatno kako bi uklonio sve inkriminirajuće dokaze. Sve je krenulo po krivu kad je Fuentes tijekom operacije svojim automobilom zahvatio drugi automobil. Dok je on razgovarao s policijskim službenikom, Fuentesova supruga je fotografirala registarsku pločicu Potejeva automobila. Dva dana kasnije, kad su pokušali odletjeti u Meksiko, Fuentesove su zaustavili granični policajci i pretražili im telefone, otkrivši fotografiju vozila dvostrukog agenta. Nakon što je uhićen, Fuentes je američkim istražiteljima sve priznao i rekao kako ruski dužnosnik, s kojim se sastajao u Moskvi, vjerojatno radi za FSB, rusku sigurnosnu službu.

Pokušaj smaknuća ruskog dvostrukog agenta na Floridi je propao, a zavjera je izazvala oštar odgovor američke vlade, koja je u travnju 2021. uvela sankcije Rusiji i protjerala iz zemlje 10 ruskih diplomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:03