CRNI REKORDI

Covid-pakao na temperaturi od 40 stupnjeva: ‘Evo kako to izgleda kada skinem zaštitno odijelo‘

Indija je u 24 sata imala 400.000 novih slučajeva, no stvarne brojke mogle bi biti i trideset puta veće od toga
 AFP

Apokalipsa. Točno tim je riječima situaciju u Indiji CNN-u opisala dr. Farah Hussain, šefica jedinice za intenzivnu njegu u delhijskoj bolnici, nedugo nakon što je ta zemlja srušila još jedan crni rekord u dnevnom broju zaraženih: 401.993, čime je postala prvom državom na svijetu koja je u samo 24 sata zabilježila dnevni porast oboljelih veći od 400.000. Ono što posebice zabrinjava jest činjenica da većina zdravstvenih stručnjaka procjenjuje da bi stvarni broj oboljelih u Indiji mogao biti čak 30 puta veći. "Očekivali smo drugi val pandemije. No, nismo mogli predvidjeti nove, još zaraznije i agresivnije sojeve virusa. Iznenadilo nas je i da virus ovoga puta zahvaća i mlađu populaciju", rekla je dr. Hussain te dodala kako gotovo da ne postoji niti jedno kućanstvo u indijskoj prijestolnici kojem se virus Sars-CoV-2 posljednjih tjedana smilovao.

image
Sajjad Hussain/AFP
image
Sajjad Hussain/AFP
image
Sajjad Hussain/AFP

Nova tragedija

U ranojutarnjim satima ove subote došlo je i do požara u bolnici Welfare, u indijskoj saveznoj državi Gujarat, u kojoj je poginulo 18 ljudi među kojima su bili i zdravstveni radnici. Vjeruje se da je tragediji kumovao strujni udar na jedinici intenzivne njege. U tijeku je istraga kojom se utvrđuju točne okolnosti nesreće, a 60 preživjelih pacijenata prebačeno je u obližnje, ionako već prenapučene bolnice. Ravnatelj je obiteljima žrtava izrazio iskrenu sućut, ponudivši im odštetu od 5395 dolara po žrtvi požara. O cijeloj se tragediji na društvenim mrežama oglasio i premijer Indije Narendra Modi.

image
Sajjad Hussain/AFP
image
Arun Sankar/AFP
image
Prakash Singh/AFP

"Šokirani smo gubitkom ljudskih života u bolnici u Bharuchu. Šaljemo iskrenu sućut obiteljima svih poginulih", stoji u njegovoj izjavi na Twitteru.

Na Twitteru je dvije šokantne fotografije koje pokazuju u koliko teškim uvjetima radi medicinsko osoblje u covid-bolnici objavio i indijski doktor Sohil Makwana te je pritom istaknuo kako je ponosan što može služiti svom narodu. Na jednoj fotografiji je u zaštitnom odijelu ispod koje se nazire košulja boje breskve, a na drugoj pozira u istoj toj košulji koja je od znoja zalijepljena za njegovo tijelo. Temperature u Indiji, naime, ovih dana dosežu do 40 stupnjeva Celzijevih.

"Govorim u ime svih liječnika i medicinskih radnika... zaista dajemo sve od sebe, odvojeni od naših obitelji... ponekad metar dalje od pozitivnog pacijenta, ponekad samo pedalj dalje od kritično oboljele starije osobe...Molim vas da se cijepite... to je jedino rješenje!", zavapio je liječnik u tweetu koji je dosad podijeljen stotine tisuća puta.

Do petka navečer ukupno je podijeljeno gotovo 155 milijuna doza cjepiva, ali je dvije doze ukupno primilo tek nešto više od 28 milijuna građana, što odgovara udjelu od 2,1 posto ukupne populacije Indije. Savezne države na jugu zemlje zbog nestašice cjepiva su bile primorane odgoditi primjenu nacionalnog plana cijepljenja protiv covida-19 usvojenom sredinom siječnja. Naime, prema tom bi planu, od ove subote na red za cijepljenje trebali doći svi građani stariji od 18 godina. No, prema procjenama Anila Kumara Singhala, glavnog tajnika za zdravstvo u saveznoj državi Andhra Prades, u najoptimističnijem će scenariju do kraja svibnja nadoknađivati tempo procjepljivanja starije populacije. Jedna od rijetkih država u kojoj će se plan cijepljenja nastaviti prema planu je Kerala, regija u kojoj je u siječnju 2020. zabilježen prvi slučaj covida-19.

Savezna država Bengal je, u međuvremenu, najavila i seriju novih restrikcija kojima se od ovoga vikenda zabranjuju sva društvena, kulturna, akademska i ina okupljanja velikog broja ljudi. Lokalna vlast je naredbom zatvorila sve trgovačke centre, frizerske salone, kinodvorane i sportske ustanove, a dozvolu za rad imaju samo dućani s prehrambenim artiklima i ljekarne.

image
Tauseef Mustafa/AFP
image
Diptendu Dutta/AFP
image

Tauseef Mustafa/AFP

Zbog dramatične epidemiološke slike u Indiji, Pakistan je obustavio gotovo 80 posto međunarodnih letova, a domaći će letovi poslovati na kapacitetu od 20 posto. Najoštrije mjere najavila je Australija, svojim je državljanima oštro zabranila povratak na kontinent. Prema Zakonu o biološkoj opasnosti, ako se netko od 9000 državljana Australije koliko ih je trenutno u Indiji odluči vratiti u domovinu, prijeti im drakonska novčana kazna u iznosu od 66.000 australskih dolara ili zatvorska kazna do pet godina. Lokalni mediji napominju kako je ovo prvi put u povijesti Australije da bi državljani mogli kazneno odgovarati po povratku u zemlju. Ograničenja putovanja iz Indije ovoga tjedna najavila je i administracija Joea Bidena.

Kriket i izbori

Istovremeno, kao u nekom paralelnom svemiru, i dalje se održavaju lokalni izbori te utakmice kriketa. Unatoč tome što se iz međunarodne lige tog popularnog sporta u Indiji povuklo nekoliko popularnih igrača, kriket ulazi u četvrti tjedan prvenstva koje kritiziraju brojni građani. Organizatori i sponzori tvrde da su svjesni ljubavi koju Indijci gaje prema tom sportu, zbog čega im "liga želi donijeti osmijehe na lica u jednom od najtežih trenutaka nacionalne povijesti".

image
Arun Sankar/AFP
image
Tauseef Mustafa/AFP
image
Tauseef Mustafa/AFP

Danas bi se trebali obraditi i svi glasački listići ovogodišnjih lokalnih izbora za koje se vjeruje da su, u kombinaciji s vjerskim okupljanjima na rijeci Ganges, bili epidemiološka bomba. Indijsko izborno povjerenstvo proteklog je tjedna donijelo odluku o zabrani političkih skupova na dan obrade glasova, te su dužnosnicima na izbornim mjestima, kao i političkim kandidatima, naredili da dostave negativne testove na covid-19 ili potvrdu o primitku obje doze cjepiva. Međutim, kolumnistu britanskog The Guardiana, Arundhatiju Royu, nije promakla jedna bitna zanimljivost. "Tijekom osobito polarizirajuće kampanje u državi Uttar Pradesh, 2017. godine, premijer Modi spremno je dolijevao ulje na vatru vičući kako bi se na tom području trebalo više ulagati u hinduističke kremacijske centre. Usrećuje li ga danas što cijeli svijet gleda šokantne prizore hinduističkih kremacija koje se vrše na improviziranim lokacijama diljem zemlje?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 20:03