‘OSUDILI SMO AGRESIJU‘

Čović tvrdi: ‘Nije istina da sam u Domu naroda glasao protiv sankcija Rusiji‘

Čovićev je ured rekao da su posrijedi pokušaji "dijela bošnjačkih medija da ih se predstavi u drukčijem svjetlu"

Dragan Čović

 Antonio Balic/Cropix

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tvrdi kako nije istinita informacija koju su objavili neki mediji u BiH, a prenijeli i neki hrvatski, po kojima je u Domu naroda glasao protiv sankcija Rusiji.

U Čovićevom uredu dobili smo informaciju kako će danas o tome održati konferenciju za tisak na kojoj će ponoviti stav kako su "BiH i Hrvatski narodni sabor BiH jasno i nedvosmisleno su osudili agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu sljedeći sva stajališta Europske unije uključujući i sankcije".

Kažu da su posrijedi pokušaji "dijela bošnjačkih medija da ih se predstavi u drukčijem svjetlu nakon neprihvaćanja politikantske i besmislene inicijative izaslanika u Domu naroda Denisa Bećirevića".

Podsjećaju i kako je Visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell početkom ožujka potvrdio kako se BiH uskladila s odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

- Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi s restriktivnim mjerama s obzirom na ruske akcije koje destabiliziraju situaciju u Ukrajini. Zemlje koje su se uskladile s politikom sankcija će osigurati da njihove nacionalne politike budu usklađene s odlukom EU - kažu u Čovićevu uredu.

Dodaju, međutim, kako je odluke koje se odnose na usklađivanje u BiH praktično teško provesti jer u svim tijelima sjede Srbi, kako u Vijeću ministara, tako i u Predsjedništvu, te da oni blokiraju usklađivanje.

- Ovaj prijedlog koji je došao iz redova SDP-a, od Denisa Bećirovića, jeftin je populizam i nadmudrivanje koje nema nikakve veze s realnošću, osim percepcije. Jer BiH slijedi politiku EU pa tako i u slučaju sankcija, a i uskladila se s odlukom! - kažu u Čovićevu uredu dodajući da o stavu HDZ-a BiH najbolje govori kako su izbjeglice iz Ukrajine došle jedino na prostor gdje žive Hrvati i gdje je HDZ BiH na vlasti - u Mostar i Međugorje.

Podsjećaju i da je predsjednik HDZ-a BiH Čović 8. ožujka posjetio izbjeglice u Međugorju i pozvao hrvatske dužnosnike u BiH te sve koji mogu pomoći da se uključe kako bi se olakšao život i boravak izbjeglim obiteljima i majkama s djecom.

- Zanimljivo kako je ovaj događaj kolidirao s inicijativom odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je na inicijativu predsjedatelja Dragana Čovića usvojila Odluku o zahtjevu za dodjeljivanje kandidacijskog statusa po ubrzanoj proceduri Bosni i Hercegovini - kažu iz Čovićeva ureda.

U Vladi, kako neslužbeno doznajemo, informaciju o Čovićevom glasanju protiv sankcija Rusiji vide kao klasično ponašanje SDP-a BiH i odvlačenje pažnje od "konstitutivnih naroda" u strateškom kompasu i zaključaka EV koje je predložio premijer Andrej Plenković, a koji su upravo usvojeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:15