DRAMA U ITALIJI

Conte ima 7 dana da spasi vladu, Salvini ne može dočekati izbore: ‘Neki senatori presporo umiru‘

Nakon razgovora s predsjednikom Mattarellom talijanski premijer ima nepun tjedan da nađe „četvrtu nogu“ svoje oskudne većine u Senatu
Matteo Salvini i Giuseppe Conte
 AFP

Nakon večerašnjeg razgovora s predsjednikom Republike Sergiom Mattarellom talijanski premijer Giuseppe Conte ima pred sobom nepun tjedan da nađe „četvrtu nogu“ svoje sada krajnje oskudne većine u Senatu. S njome je preživio ali ne može s njome vladati, a zapravo ni njome. U njoj je bilo troje doživotnih senatora, koji ne mogu, i da hoće, biti danomice u Senatu. A oni su dio 156 senatora koji su sinoć glasali za povjerenje njegovoj vladi, kojima nasuprot stoji inih 156: 140 protiv i 16 suzdržanih.

Vlada neće opstati ako Conte ne nađe još jednu grupu senatora koja bi davala stalnu podršku sadašnjoj vladinoj koaliciji, ohromljenoj izlaskom Žive Italije bivšeg premijera Mattea Renzija.

Tri postojeće „noge“ su PoKret 5 zvjezdica, Demokratska stranka te Talijanska ljevica. Oporbu predvode suverenistička Liga za Salvinija i postfašistička Braća Italije.

Prva sika na koju se Conteova vlada može nasukati je 27 siječnja, kada ministar pravosuđa Alfonso Bonafede podnosi izvijest o stanju sudbene vlasti u Italiji. Ne prihvati li Senat tu izvijest, Conte će biti u moralnoj obavezi odstupiti. Ne uspije li Conte sastaviti treću različitu većinu pod istim premijerom u istom sazivu – što bi u Italiji bio presedan – pokušat će Mattarella naći inog mandatara. A ne uspije li ni taj, prijedobni izbori su jedino razborito rješenje.

Sadašnji sastav Parlamenta odavna već ne reflektira politička raspoloženja u Italiji. Desnica bi po anketama premoćno pobijedila. Koliko je opravdano baviti se političkom alkemijom, pretakati senatore iz jedne retorte u drugu, samo da se izbjegne predaja vlasti realnoj većini u pučanstvu?

Conte je imao 156 senatora za, a ostalih 156 nazočnih se podijelilo na 140 protiv i 16 suzdržanih.

Da bi i to izborio trebao je senatski „VAR“: predsjednica Senata Elisabetta Alberti Casellati morala je pregledati snimke da bi ustanovila da su senatori Clemente Ciampolillo i Riccardo Nencini ipak stigli na glasanje prije negoli ga je ona zaključila. Inače bi vlada imala još dva glasa manje. Za vladu su glasali i dvoje iz redova Forze Italije, smjesta isključeni iz te stranke. Dva glasa Conteu dali su i doživotni senatori Liliana Segre (90, preživjela iz Auschwitza), Elena Cattaneo (58) i Mario Monti (77). Matteo Salvini, vođa Lige, požalio se što doživotni senatori umiru presporo. Budu li uskoro izbori i pobijedi li desnica, takav humani Salvini će gotovo sigurno biti premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:38