VELIKA ANALIZA

CNN: ‘Ovo je bio ključni trenutak Bidenove vladavine‘; Trumpov tabor: ‘To je bilo odvratno‘

Obraćanje Joe Bidena strast obilježili su strast, entuzijazam, emocije i jasnoća koji često nedostaju Bidenovim govorima

Obraćanje Joea Bidena

 Jonathan Ernst/Afp

Glavni cilj govora Joea Bidena bio je uvjeriti Amerikance da bi SAD morao poslati 100 milijardi dolara kako bi pomogli drugim ljudima u njihovim ratovima, analizira CNN govor američkog predsjednika. Izrael i Ukrajina vode ratove koji nisu važni samo za njih, nego su ključni za sigurnost svakog Amerikanca, upozorio je Biden. Ovaj će govor vjerojatno ući u povijest kao ključni trenutak Bidenova predsjedničkog mandata, ocjenjuje CNN, zbog poruka koje je poslao i načina na koji je skicirao svoju viziju duboko podijeljene Amerike.

Biden pokušava oblikovati američki utjecaj i kontrolu nad dva sukoba s golemim globalnim implikacijama, a istodobno želi osigurati podršku kod kuće, uoči predsjedničkih izbora, analizira Sky News. Malo poslije 20 sati u četvrtak Biden se naciji obratio uživo u udarnom televizijskom terminu. Za stolom u Ovalnom uredu, odakle su mnogi američki predsjednici objašnjavali svoje odluke, tražeći podršku javnosti i umirujući naciju, 80-godišnji predsjednik govorio je malo manje od 20 minuta. Ovo je tek drugi put u mandatu da drži govor iz Ovalnog ureda. Biden je koristio svoje uobičajene fraze: svijet je na "točki preokreta", rekao je, "mi smo Sjedinjene Američke Države... ne postoji ništa izvan naših mogućnosti", ali sada neuobičajeno entuzijastično.

Predsjednik Joe Biden poručio je Amerikancima da je važno da SAD poštuje svoju ulogu u svijetu kojom je učvrstio stabilan svjetski poredak nakon Drugoga svjetskog rata, da ne popušta teroristima i tiranima. Izložio je argumente zašto bi se Amerikanci i svijet trebali okupiti iza četiri glavna cilja, raščlanjuje govor New York Times. Prvi je nastaviti pomagati Ukrajini kako bi se spriječilo Putina da je pregazi. Drugi je cilj uništenje Hamasa. Treći je spriječiti širenje oba rata. A konačni je cilj postići sve to bez više smrti i patnje civila.

‘Pomoć Izraelu i Ukrajini da ne prevlada nepatvoreno zlo‘

Biden je održao govor nekoliko sati nakon povratka iz Izraela i susreta sa žrtvama Hamasovih terorističkih napada u kojima je ubijeno više od 1400 izraelskih civila. Važno je da SAD nastavi pomagati Izraelu i Ukrajini jer ako prevlada "čisto nepatvoreno zlo" Hamasa i pokušaj ruskog predsjednika Vladimira Putina da izbriše neovisnost Ukrajine, Amerikancima bi ponovno zaprijetio terorizam koji dolazi s Bliskog istoka, upozorava Biden, a Rusija bi ugrozila globalni mir.

U četvrtak navečer Biden je spojio dva rata i dvije borbe, ističući da Vladimir Putin i Hamas predstavljaju različite prijetnje, ali jednako žele potpuno uništenje demokracije u susjedstvu. Ako se Amerika ne angažira, rezultat će biti "još kaosa, smrti i više razaranja". Usprkos svim kritikama, čini se kako je Biden odlučan dokazati da SAD ostaje jedina država koja može značajno utjecati na događaje u svijetu nepredvidivog kaosa.

Bidenov govor dolazi uoči najvjerojatnijeg suočavanja s Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima 2024., podsjeća CNN: birači će najvjerojatnije ponovno birati između Bidenove vanjske politike s vizijom američke uloge u svijetu kakvu su imali Bidenovi prethodnici, osim Trumpa, te Trumpova izolacionizma pod sloganom America First: prvo Amerika, s prezirom prema međunarodnim savezima i starom ulogom SAD-a u svijetu. Protrumpovi republikanci nisu protiv podrške Izraelu, ali napadaju Bidenovu pomoć Ukrajini.

Biden traži od Kongresa da odobri 100 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, što je trenutačno nemoguće jer Zastupnički dom nema predsjednika, a mala republikanska većina je u kaosu, pa se ne mogu dogovoriti o tome tko će biti novi predsjedavajući. Globalni kaos odličan je za Trumpa, koji gradi kampanju na obećanju da će vratiti snažno liderstvo i tvrdeći da samo on može zaštititi Amerikance.

Trenutačni udar protrumpovskog krila

Ubrzo nakon Bidenova obraćanja Trumpovi suradnici objavili su video sa snimkama kaotičnog američkog povlačenja iz Afganistana, napadom na američku pomoć Ukrajini i krvavim slikama iz Izraela, uz poruku: "Joe Biden. Glupo. Nesposobno. Slabo". Nekoliko dana nakon što je u Chicagu do smrti izboden šestogodišnjak palestinskog podrijetla, Biden je pozvao na povratak američkim vrijednostima i odbacivanje svih oblika mržnje, protiv muslimana, Židova ili bilo koga. Bidenova odluka da spoji zahtjeve za pomoć Izraelu i Ukrajini izazvat će žestok politički sukob u Washingtonu, prognozira CNN. Predsjednik je svoj hitni proračunski zahtjev obrazložio ističući da je to ujedno i financiranje američke nacionalne sigurnosti.

Reagirajući na Bidenov govor, republikanski senator iz Ohija J. D. Vance izrazio je stavove protrumpovskog krila. "Ono što Biden radi je odvratno. On koristi mrtvu djecu u Izraelu kako bi skeptičnim Amerikancima prodao svoju katastrofalnu politiku prema Ukrajini", poručio je Vance na X-u. Ankete pokazuju da su Amerikanci u većoj mjeri za podršku Izraelu: u anketi CNN-a iz kolovoza 55 posto Amerikanaca je smatralo da Kongres ne bi trebao odobriti više sredstava za pomoć Ukrajini.

No, neposredno nakon Hamasovih napada je 76 posto Amerikanaca u anketi CBS-a reklo da bi SAD trebao poslati humanitarnu pomoć Izraelu, a otprilike polovica podupire slanje oružja. CBS je u četvrtak navečer objavio novu anketu, prema kojoj 70 posto birača demokrata smatra da bi Amerika trebala slati humanitarnu pomoć u Gazu. Broj pada na 41 posto među republikancima. Pritom je za slanje oružja Izraelu 47 posto demokrata i oko 57 posto republikanaca.

Bidenovo obraćanje iz Ovalnog ureda podsjetilo je na prošla vremena kad su američki predsjednici u trenutku nacionalne krize prekidali uobičajeni TV program u udarnom terminu na više TV kanala, no i ovaj je Bidenov govor bolje izgledao na papiru, nego kao politički spektakl, ocjenjuje CNN.

Kritike i unutar administracije

Joe Biden lako bi mogao ući u povijest kao posljednji američki predsjednik rođen tijekom Drugoga svjetskog rata, oblikovan stavom o američkoj moći iz hladnog rata. Niti jedan drugi današnji svjetski lider, podsjeća NYT, ne može se pohvaliti da je prije 50 godina sjedio s izraelskom premijerkom Goldom Meir ili da je s Mihailom Gorbačovom razgovarao o demontiranju sovjetskog nuklearnog oružja. Stoga možda nije iznenađenje što su Bidenovo zagovaranje podrške Ukrajini i pomoći Izraelu iznijeli na površinu strast, emocije i jasnoću koja, kako navodi taj list, često nedostaje Bidenovim govorima.

Nakon užasnih prizora spaljenih beba i ubijenih stanovnika kibuca Biden će sigurno dobiti traženi novac za obranu Izraela. Pozvao se na povijesnu odluku Harryja Trumana iz 1948. da prizna Izrael nekoliko trenutaka nakon što je ta zemlja proglasila neovisnost, a u govoru od 10. listopada obećao je da ćemo se 75 godina poslije "pobrinuti da se židovska i demokratska Država Izrael može obraniti - danas, sutra i uvijek".

Ali, već se čuju kritike, pa i unutar administracije, da je otišao predaleko i da je učinio premalo kako bi spriječio premijera Benjamina Netanyahua da isključi hranu, vodu i struju u Gazi i da se pripremi za kopnenu invaziju u kojoj bi mogle stradati tisuće Palestinaca. "Priznajem pravo izraelske vlade da odgovori i da se brani. Ali, pitam se koliko palestinske djece mora umrijeti u tom procesu", rekao je za Washington Post Josh Paul, dugogodišnji diplomat u Uredu za politička i vojna pitanja State Departmenta, koji nadzire velik dio američke pomoći Izraelu. Paul je podnio ostavku u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:13