RAZDOR U UNIJI

Članice i dalje bez dogovora o sankcijama Rusiji; Njemački ministar: ‘Počelo se urušavati jedinstvo EU‘

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak

Viktor Orban i Vladimir Putin (arhivska fotogafrija)

 Alexander Zemlianichenko/Afp

Veleposlanici država članica EU-a nisu ni u nedjelju uspjele postići suglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, novi sastanak predviđen je u ponedjeljak ujutro prije početka posebnog samita o Ukrajini.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica, pokušali su u nedjelju popodne doći do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspjeha. Novi sastanak veleposlanika predviđen je u ponedjeljak prije podne, doznaje se iz europskih izvora.

U ponedjeljak popodne počinje dvodnevni samit EU-a posvećen Ukrajini i posljedicama ruske agresije na tu zemlju. Proteklih dana, Coreper je intenzivno zasjedao pokušavajući postići konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istodobno, Europska komisija je potvrdila da je na stol stavila dopunjeni prijedlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom Družba još neko vrijeme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su jako ovisne o ruskoj nafti.

“Europsko vijeće bit će sutra kratko upoznato o tom prijedlogu, a dogovor se očekuje na razini Corepera sljedeći tjedan”, kaže izvor Europske komisije.

Ako takav prijedlog i prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda Družba moći staviti na jedinstveno europskog tržište nakon što se preradi, budući da bi to moglo narušiti ravnopravnost na tom istom tržištu.

Europska komisija je još početkom ovoga mjeseca predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, ali nakon gotovo mjesec dana pregovora, dogovora još nema.

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija. Mađarska je time nagrizla europsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspješno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njemački ministar gospodarstva izrazio zabrinutost

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u nedjelju je izrazio zabrinutost zbog "urušavanja" jedinstva Europske unije uoči sastanka na vrhu na kojemu će raspravljati o embargu na rusku naftu te planu da prekine ovisnost o ruskim energentima

Čelnici EU-a sastat će se u ponedjeljak i utorak kako bi raspravljali o novome paketu sankcija Rusiji, koji bi mogao uključivati embargo na naftu te program kojime se nastoji ubrzati prekidanje ovisnosti o fosilnim gorivima, među ostalima i ruskome plinu.

"Nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, vidjeli smo što se može dogoditi ako je Europa ujedinjena. Nadamo se da će se ujedinjenost pokazati i na sutrašnjem samitu, iako se već počela urušavati", rekao je Habeck na tiskovnoj konferenciji.

Europske su zemlje u petak pokušale postići dogovor o embargu na pomorske pošiljke ruske nafte uz dopuštanje pošiljki naftovodom, kao kompromis kojim bi se moglo pridobiti Mađarsku te deblokirati nove sankcije nametnute Moskvi.

Habeck je pozvao Njemačku da na samitu nastupi ujedinjeno, umjesto da se suzdržava od glasanja zbog razilaženja u mišljenju unujtar njemačke vladajuće koalicije. Pozvao je i na slično jedinstvo država članica Europske unije.

"Europa je i dalje ogromno ekonomsko područje s nevjerojatnom ekonomskom moći. Kada je ujedinjena, tu moć može iskoristiti", rekao je Habeck na otvaranju hannoverskog sajma. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 09:33