Mladi broker prokockao 2 milijarde dolara

Imao je sve - stan od 280 kvadrata i lijepe djevojke, ali nije mu bilo dosta...

Kweku Adoboli iz bogate je afričke obitelji, a u elitnim školama se isticao nadarenošću i radnim navikama

LONDON - Kweku Adoboli, zaposlenik švicarske banke UBS koji je neovlaštenom trgovinom i malverzacijama oštetio tu banku za dvije milijarde dolara, bio je uspješan i ambiciozan mladić kojega nadređeni vjerojatno ne bi uhvatili u kriminalu da im on sam nije priznao što se događa, objavili su britanski mediji.

Mladi burzovni mešetar uhićen je u četvrtak rano ujutro, i to u uredu londonske podružnice banke, nakon što je, kako tvrdi BBC, sam priznao da se upustio u neovlaštenu prodaju, što postavlja ozbiljno pitanje o djelotvornosti sustava nadzora u banci gdje nisu registrirali gubitak. Uprava banke tvrdi da niti jedan od njezinih klijenata nije oštećen u tim malverzacijama, ali britanski Telegraph je upozorio da će britanski mirovinski fondovi biti pogođeni zbog pada vrijednosti dionica banke u koju su i sami ulagali. Iznos koji je Adoboli izgubio jednak je onome koji je uprava banke željela uštedjeti kada je 3500 radnika iz njihovih podružnica diljem svijeta u posljednjih nekoliko godina dobilo otkaz.

Često putovao

Britanski mediji objavili su i životnu priču 31-godišnjeg brokera rođenog u Gani, koja je sve donedavno izgledala poput sna. Rođen je u gradu Temi, u obitelji djelatnika UN-a. Njegovo se djetinjstvo zbog raskoši potpuno razlikovalo od onoga njegovih sunarodnjaka u državi gdje ljudi pokušavaju preživjeti s minimalnom dnevnicom od 1,5 eura. Kao dijete je često putovao, pa je dobar dio svojih najranijih godina proveo u Izraelu, Siriji i Iraku gdje je pohađao i najelitnije internacionalne škole.

‘Zabavan momak’

Uskoro ga je obitelj poslala u Britaniju, u elitnu školu Ackworth, gdje se pokazao kao vrlo uspješan i svestran učenik kojega se nekadašnji školski kolege sjećaju kao “zabavnog i vrijednog” momka.

Poslije se školovao na sveučilištu u Nottinghamu gdje je specijalizirao kompjutorski i business menadžment, a uspjeh na studijima osigurao mu je posao u švicarskoj banci UBS. Uskoro se Adoboli prestao baviti računalima te je prešao u odjel banke za trgovinu vrijednosnim papirima, što je, kažu njegovi kolege, bilo iznenađenje jer u tome nije imao nikakvo iskustvo. Novo iznenađenje uslijedilo je kad je Adoboli bio tako uspješan da su ga prebacili u najzahtjevniji sektor odjela u kojemu se trguje velikim iznosima novca, a Ganac je bio specijaliziran za trgovinu valutama.

Raskalašeni tulumi

Do toga trenutka Adoboli je već vodio luksuzan i raskalašen život, karakterističan za mlade brokere iz londonskog Cityja. Živio je u stanu od 280 četvornih metara u Cityju, koji je plaćao 1000 funti tjedno, a među susjedima je imao reputaciju ljubaznog i veselog mladića koji redovito organizira raskalašene tulume i posjeduje bogatu kolekciju raritetnih argentinskih vina.

- Na tulume bi mu dolazilo po 100 ljudi. Žalio sam se na glazbu i buku, ali uvijek mi se ispričavao. Jednom mi je u znak isprike dao bocu šampanjca - ispričao je novinarima bivši susjed. Drugi bivši susjed William Pitt, koji je također radio u Cityju, otkrio je da je Adoboli redovito dolazio kući s prelijepim djevojkama.

‘Vukovi Wall Streeta’

- Neprestano je bio u društvu lijepih djevojaka. Bio je radostan i uspješan mladić u usponu koji se dobro zabavlja i priznajem da sam mu zavidio - priznao je Pitt. Susjedi nikad nisu pričali o poslu, osim što se jednom Adoboli žalio da je nakon krize “tržište sve surovije”. Pitt je od njega na dar dobio knjigu “Vukovi Wall Streeta” bivšeg brokera Jordana Belforta koji je 90-ih nakon iznimno uspješne brokerske karijere završio u zatvoru zbog prevare. Kada mu je dao knjigu Ganac ju je preporučio kao “izvrsno štivo”.

Prema svim svjedočenjima njegovih kolega nije bilo nikakvih naznaka da se Adoboli našao u nevolji sa svojim poslovanjem.

Neki od njih ipak su počelisumnjati nakon što je broker prošli tjedan na svojem statusu na Facebooku napisao: “Treba mi čudo”.

Razočarani roditelji

- Srce nam je slomljeno. Odgojio sam svojeg sina da bude bogobojazan i pošten. Kada je bio u školi bio je izuzetan učenik. Ovo nije naš način života - poručio je otac John Adoboli iz Gane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:57