POBUNJENICI ISPRED BANI WALIDA

‘Imamo jedan uvjet, Gadafi mora otići’

 AFP

Vojni konvoj od 50-ak vozila iz Libije prešao je granicu s Nigerom i navodno u tu zemlju prevezao plaćenike koje je angažirao pukovnik Gadafi. Ministar vanjskih poslova te zemlje navodno je priopćio da Gadafi nije bio u konvoju. U međuvremenu, okruženi Bani Walid i dalje ostaje ključna pozicija za završni obračun.

Samo jedan uvjet

Padom toga gradića pobunjenicima bi se otvorili novi vidici. Prvenstveno, Misrata i Tripoli mogli bi odahnuti jer bi liniju fronte pomakli iz svojih predgrađa, a linija Sirt - Sabha, koja dijeli Libiju napola, bila bi podložnija upadima pobunjenika. Značaja te točke svjesni su na obje strane i svaka pokušava ostvariti ciljeve. Moral pobunjenika je na visokoj razini jer nepreduju, no ipak kažu da žele dati šansu da se krvoproliće prekine. - Previše je života izgubljeno zbog jednog čovjeka. Oko svega se možemo dogovoriti. Imamo jedan uvjet - Gadafi mora otići - rekao je jedan od zapovjednika na zadnjoj kontrolnoj točki prije Bani Walida. No, pregovori mogu trajati beskonačno. Jedan dan predaja se dogovori, a idući stižu najžešće prijetnje. Ujutro se priča da pobunjenici moraju samo ušetati u grad, a popodne im navodno Saif poručuje da će ih dočekati s tisućama vojnika.

Skupo gorivo

U Bani Walidu kretanje nije ograničeno i svakodnevno izbjegne nekoliko ljudi, ponekad cijele obitelji. To su sretnici koji imaju 1500 dinara za 20 litara benzina (odnosno oko 900 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:13