BLAGO U BAJKALSKOM JEZERU

Nađeno izgubljeno zlato carske obitelji Romanov?

U Bajkalskom jezeru nađeni su ostaci vlaka kojim je navodno 1919. prevoženo zlato

MOSKVA - Kada su u smiraj sibirskih kolovoških dana znanstvenici iz ekspedicije Mir-2, koja batiskafima pretražuje najdublje svjetsko jezero Bajkal, uz ostatke vagona iz ruskog građanskog rata 1917-22., pronađene prošle godine, na dubini većoj od 400 metara primijetili “nešto svjetlucavo”, odmah se uskovitlala mašta i oživjela legenda o nestalom “zlatu admirala Kolčaka”, odnosno 180 tona zlata koje su u rasulu monarhije iz carskih blagajni dinastije Romanovih odvezli njegovi pristalice u bijegu pred boljševicima.

Intrigantna priča

Prema legendi, na dnu jezera nalazi se dio carskog zlata, a mirne ekologe s broda Akademik Keldiš zahvatila je zlatna groznica te su zanemarili planove ekspedicije i bacili se na pokušaj vađenja “svjetlucavih predmeta” iz dubina. Ostaci vlaka koji se survao u jezero 1919. nađeni su oko trase Krugobajkalske željeznice, na dubini od 1000, a ostaci “zlata” na 400 metara kod rta Tolsti. Iako su mnogi skeptični da su pronađeni ostaci carskog zlata, priča o blagu zaintrigirala je javnost.

Sefovi banaka

No, činjenica je da su tone zlata propale ruske monarhije pred boljševičkom najezdom nestali u vihoru sudbonosnih promjena koje su zahvatile Rusiju. Admiral Kolčak, mitski ratni junak i vođa antiboljševičke Rusije, u povlačenju kroz Sibir vukao je carsku blagajnu. Zlato je povjerio čehoslovačkom korpusu, koji ga je predao boljševicima. Prema jednoj od teorija zlato se još nalazi u podzemnim sefovima japanskih i britanskih banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:53