PRIJEDLOG UN-A

Brammertz postao glavni tužitelj Mehanizma kaznenih sudova

Zagreb, 250510.Serge Brammertz glavni haski tuzitelj kod predsjednika Republike Ive Josipovica na Pantovcaku u Uredu predsjednika. Na slici: Serge Brammertz.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Vijeće sigurnosti UN-a imenovalo je Sergea Brammertza glavnim tužiteljem Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova koji bi trebao nastaviti rad posebnog UN-ova suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), priopćio je u utorak UN.Brammertz je bio glavni tužitelj ICTY-a od 1. siječnja 2008. i tu će dužnost obavljati i na novoj poziciji.

Vijeće sigurnosti ga je na novu dužnost imenovalo na prijedlog glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona, stoji u priopćenju.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove nastavit će rad UN-ovih sudova za Ruandu i ICTY-a. Bit će, među ostalim, zadužen za moguće žalbene postupke u slučajevima trojice optuženih koji su najdulje bili haaški bjegunci - Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

ICTY, koji od 1993. djeluje u Den Haagu, trebao je okončati rad do kraja 2014., ali je taj rok produžen do završetka svih prvostupanjskih i žalbenih postupaka započetih do 1. srpnja 2013.

Donedavni predsjednik ICTY-a Theodor Meron istaknuo je prošle godine da osnivanje Mehanizma pokazuje odlučnost međunarodne zajednice da zatvaranje sudova za Ruandu i bivšu Jugoslaviju "ne otvori put ka vladavini nekažnjivosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:30