TREĆI ČOVJEK MAFIJAŠKE OBITELJI GAMBINO IZRUČEN ITALIJI

Zloglasni Ciccio Amerikanac iznuđivao milijun dolara duga iz ‘84.

Francesco Palmeri prijetio je biznismenu Lorenzu Marsiliju te mu slao razglednice potpisane s ‘Prijatelji iz Brooklyna’

Francesco Palmeri, pripadnik poznate mafijaške obitelji Gambino, jedne od najmoćnijih u Americi, uhićen je u New Yorku i izručen Italiji zbog pokušaja iznude 1,23 milijuna dolara od talijanskog biznismena.

Prema optužnici, Palmeri je lani dvaput posjetio Italiju, točnije Potenzu, i od vlasnika kompanije Sudelettra tražio da mu isplati milijun dolara na ime jednog starog duga. Poznat kao Ciccio Amerikanac, 61-godišnji Palmeri, navodno treći čovjek u obitelji, uhićen je s još sedam ucjenjivača - trojica su uhićena u SAD-u, a ostali u Italiji. Prijeti mu 20 godina zatvora. Riječ je o zajedničkoj akciji američke i talijanske policije.

- Ovo je dokaz međunarodnog dohvata ‘Ndranghete i Cosa nostre i njihovih jakih veza s mafijaškim obiteljima u New Yorku - izjavio je Andrea Grassi, istražitelj iz talijanske jedinice za borbu protiv mafije.

Mafija ne zaboravlja

Prema optužnici, Palmeri je dvaput došao u ured Lorenza Marsilija i ostavio mu poruke o tome da “ima hitne vijesti iz Amerike”. Talijanski poduzetnik Marsilio odbio ga je primiti, no mafijaši su mu nastavili pisati iz SAD-a, tražeći novac i potpisujući se kao “prijatelji iz Brooklyna”.

Lorenzo Marsilio, vlasnik kompanije koji je ucjenjivan, 80-ih je posudio novac kako bi spasio svoju elektroinstalatersku tvrtku od propasti. Novac je posudio od poznanika Giovannija Johnnyja Grilla koji je dolazio iz istog mjesta Matera, na jugu Italije, ali se Grillo preselio u Ameriku. Kako Grillo nije imao 400 milijuna lira, što je oko 230.000 dolara, dio novca je dobio od Roberta Pannunzija (66). Pannunzi, poznatiji pod nadimkom Bebe, uhićen je u SAD-u prošle godine, a bio je poznati član kalabrijske mafije i smatralo ga se jednim od najmoćnijih igrača u svijetu trgovine drogom. Marsilio se našao u nezgodnom položaju čovjeka koji je novac posudio od mafije, a - kako se pokazalo - mafija ne zaboravlja.

Prema Marsilijevu iskazu, on je otplatio cijeli dug, dajući Grillu ne samo 400 milijuna lira koje je pozajmio, nego i dodatnih 200 milijuna lira, a platio je i školarine njegove djece. Međutim, 2012. godine na vratima mu se svejedno pojavio Palmeri, u društvu drugog mafijaša, Salvatorea Farine, sina poznatog sicilijanskog bossa, i od njega zatražio više od milijun dolara. Marsilio je prvo odbio, a potom su mu počele stizati razglednice prijetećeg sadržaja iz Brooklyna.

Osim za međunarodnu iznudu, optuženi su i da su pripadnici organiziranog kriminala. Pritom se u Palmerijevu slučaju cilja na zloglasnu obitelj Gambino. Iako je zlatno doba talijanskog mafijaškog sindikata davno prošlo, da organizacija i dalje živi i diše, premda smanjenim kapacitetom, jasno je kad se ima na umu racije i uhićenja posljednjih mjeseci i godina u New Yorku.

1500 vanjskih suradnika

Iako šefovi nisu tako otvoreni kao nekad, obitelj Gambino, kao jedna od pet glavnih obitelji New Yorka, i dalje kontrolira dokove u Brooklynu i na Staten Islandu putem infiltriranja u sindikate. Kako pokazuju optužnice iz 2009. i 2010., obitelj je i dalje vrlo aktivna u “gradu koji nikad ne spava”. Tijekom 2009. mnogi su važni članovi obitelji izašli na slobodu, a obitelj je vrlo živahna u ilegalnom sportskom klađenju, namještanju i kamatarenju. Naravno, i dalje se bave tradicionalnim reketarenjem, otpadom, klađenjem, ubojstvima, prostitucijom, zajmovima, trgovinom drogom itd. Smatra se da obitelj ima između 150 i 200 članova te oko 1500 vanjskih suradnika. U te visokopozicionirane spada i Palmeri.

Između 2005. i 2008. godine njujorške su vlasti pritisnule obitelj i mnogo pripadnika poslale u zatvor, od “glavonja” do “pješaka”.

Danas je boss na čelu obitelji Domenico Cefalu (66), rođen na Siciliji, čime je okončana vladavina dobro poznatog Johna Gottija. Gotti, najpoznatiji šef obitelji, na glasu po ekstravagantnom stilu i sposobnosti da se izvuče na sudu, na kraju je osuđen i završio je u zatvoru gdje je 2002. umro od raka grla. Cefalu je uhićen zbog iznude, no izašao je iz zatvora 2009. godine.

Već je prije, dok se tek probijao na mafijaškoj ljestvici, bio uhićivan i osuđivan zbog trgovine drogom i odbijanja suradnje s vlastima. Živi s majkom u Brooklynu, a službeno je zaposlenik jedne pekarnice. Od 2011. on je boss obitelji, a njegov način vođenja se opisuje kao tradicionalan. Korijene obitelji posadio je u New Yorku sicilijanski imigrant Salvatore D’Aquila još 1890-ih, a sredinom 20. stoljeća obitelj se nazvala Gambino prema Carlu Gambinu te postala najmoćnija mafijaška obitelj u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vjeruje se da je Gambino sudjelovao u uroti za ubojstvo svog prethodnika kako bi došao na čelo obitelji.

Saslušanje za 10 dana

Posljednja velika operacija njujorške policije protiv mafije odrađena je prije godinu dana, a nazvana je “Novi most”. U sklopu te akcije uhićeno je 26 mafijaša koji su vodili lanac trgovine drogom od Kalabrije do New Yorka, a bila je riječ o članovima obitelji Gambino i Bonanno.

Optuženi su uhićeni pod optužbom da su pokušavali prokrijumčariti 500 kilograma čistog kokaina iz Gvajane u Južnoj Americi do luke Gioia Tauro u Calabriji. “Novi most” je nastavak operacije “Stari most” u kojoj su u New Yorku, New Jerseyju i na Long Islandu 2008. godine uhićena 54 člana obitelji Gambino. Optuženi su deseci ljudi, a privedeni bossovi obitelji Gambino. Akcija je razbila sve jaču povezanost Gambina i sicilijanske mafije.

Palmeri, koji je rođen na Siciliji, a prošlog je svibnja postao naturalizirani građanin Amerike, ima saslušanje za jamčevinu 22. prosinca na Manhattanu.

John Grillo uhićen je na aerodromu u Milanu prije ukrcaja na let za New York, a karta koju je imao je bila u jednom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:36