RASPRAVA O SANKCIJAMA ZA RUSIJU

‘EU je spora. Fokusira se na pranje tanjura kada cijela kuća gori’

 AFP

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU počeli su jučer u Luxembourgu raspravu o najnovijoj eskalaciji situacije u Ukrajini.

Ništa od dogovora

Iako se u načelu slažu da je Rusija izravno odgovorna za ovu eskalaciju, na samom početku rasprave bilo je jasno da postoje razlike o tome kada treba ići u novu fazu sankcija protiv Rusije. Zato se na ovom sastanku i ne očekuje dogovor o mogućim dodatnim sankcijama, barem ne u ovom trenutku. Države članice čekaju analizu Europske komisije o mogućem utjecaju takvih sankcija. Britanski ministar vanjskih poslva William Hague rekao je da na najnovije ruske provokacije treba odgovoriti novim sankcijama.

Litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius zatražio je oštrije sankcije i izrazio na neki način frustraciju zato što je EU prespora. - Ne smijemo se previše fokusirati na pranje tanjura u vrijeme kad kuća gori - rekao je Linkevičius. Ministri iz država koje su udaljenije od granice s Rusijom zauzimaju se za “nastavak diplomatskih pokušaja”. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, kojoj je zadaća koordinirati napore EU oko Ukrajine, izrazila je “duboku zabrinutost” zbog situacije na istoku te zemlje. Pozvala je Rusiju da povuče postrojbe s granice s Ukrajinom i da prestane s daljnjim akcijama kojima je cilj destabilizacija Ukrajine.

Početak dijaloga

Catherine Ashton je jučer govorila o pripremama za zajednički sastanak ministara vanjskih poslova Ukrajine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i predstavnika EU, predviđen za četvrtak u Ženevi. Taj bi sastanak, nada se Ashton, trebao označiti početak dijaloga za smirivanje situacije. Europska je unija već odobrila Ukrajini autonomne trgovinske povlastice kako bi pomogla gospodarstvu te zemlje, a raspravlja i o stabilnoj opskrbi plinom za Ukrajinu te o tranzitu plina kroz tu državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 02:20