TELEKOM Odbor EU parlamenta podržao inicijativu

Usvojen paket za ukidanje roaminga na području EU

Komisija se nada da će konačni dogovor biti postignut do kraja ove godine
Zagreb, 030710.Subota poslijepodne u Zagrebu gdje vladaju ljetne vrucine.Na slici skejter pricajuci na mobitel prolazi Teslinom ulicom.Foto: Bernard Covic / CROPIX
 Bernard Čović / CROPIX

Odbor za industriju, istraživanje i energiju Europskog parlamenta jučer je u Bruxellesu usvojio paket za promjene na tržištu telekoma.

Paket je predstavila Europska komisija u jesen prošle godine, a njime se predlaže potpuno ukidanje roaminga do kraja sljedeće godine.

Odlična vijest

Europski parlament trebao je dati zeleno svjetlo za stupanje na snagu. Radne skupine Vijeća već su počele raspravu, a Komisija se nada da će konačni dogovor biti postignut do kraja ove godine.

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalnu agendu Neelie Kroes pozdravila je ovo glasanje u odboru Europskog parlamenta, naglasivši kako je to “odlična vijest jer će se time osigurati dinamičan, zdrav i kompetitivan sektor telekoma, spreman za budućnost”.

Razvoj gospodarstva

Povjerenica Kroes, koja je najzaslužnija za to što su se cijene telekoma znatno snizile na području EU, smatra da se cijene roaminga, uključujući i one za pristup internetu, moraju potpuno ukinuti. Prema istraživanjima Eurobarometra, 94 posto Europljana tijekom putovanja ograničava uporabu interneta zbog straha da će to skupo platiti. Čak 47 posto njih nikad ne koristi usluge mobilnog interneta izvan svoje države, a deset posto ih potpuno isključi telefon kada putuju. Europska komisija, koja je i pokrenula inicijativu za ukidanje naplate usluga roaminga, inzistira da je to nužno i za razvoj gospodarstva. Iako se očekuje da će Parlament na plenarnoj sjednici dati zeleno svjetlo, nije isključeno da će neke od država članica izraziti rezerve prema ovom planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:28