RADIKALNE MJERE

POLJSKA POSEGNULA ZA IMOVINOM MIROVISNKG FONDA Nacionalizacijom izbrisali 35 milijardi javnog duga

Poljske vlasti ovim će korakom spustiti javni dug na manje od 50 posto BDP-a
 AFP

Poljska je u ponedjeljak izbrisala oko 35 milijardi eura javnog duga nacionaliziravši 51,5 posto imovine obveznih mirovinskih fondova, uključujući i sve državne obveznice u njihovu vlasništvu. Ovim će potezom javni dug Poljska spustiti s 58 na manje od 50 posto BDP-a.

Poljska vlada na ovaj se potez odlučila jer su se približili Ustavom dopuštenoj razini javnog duga od 60 posto pa je to bio jedini način da srede fiskalne brojke bez značajnijih zahvata u javnu potrošnju. Brojni analitičari kritiziraju ovaj potez koji se planira od studenoga i nade polažu u reviziju spornog zakona na Ustavnom sudu, koju će zatražiti poljski predsjednik Bronislaw Komorowski. No, revizija ustavnosti mirovinske reforme nije zaustavila provedbu zakona.

U vladi objašnjavaju da nije riječ o nacionalizaciji, nego “transferu” imovine jer prilikom reforme mirovinskog sustava 1999., vrlo slične onoj kakva je provedena i u Hrvatskoj, sredstva uplaćivana u drugi stup nikad zapravo nisu privatizirana. Javna sredstva (doprinosi definirali zakonom) samo su “preusmjerena” u drugi stup i njima su u ime osiguranika upravljali mirovinski fondovi, objasnio je Jacek Rostowski, potpredsjednik vlade u pismu Financial Timesu, odgovarajući na kritični članak tog lista. Financiranje uplata u drugi stup postalo je preskupo, kaže Rostowski. Imovinu mirovinskih fondova u drugom stupu činile su većim dijelom državne obveznice za koje je država godišnje morala plaćati 1,35 milijadi eura kamata, a troškovi upravljanja koje naplaćuju fondovi pojeli su svu dobit koju su zaradili na kamatama od obveznica, pa osiguranici od takvog ulaganja nisu imali koristi, tvrde u kolumni ministar financija Jan Krzysztof Bielecki i Mark Allen, bivši MMF-ovac zadužen za regiju.

Iako se vlada hvali da će smanjenjem javnog duga, odnosno poništavanjem obveznica uštedjeti na kamatama, analitičari upozoravaju da će to ugroziti stabilnost tržišta poljskih državnih obveznica, izloživši ga u većoj mjeri međunarodnim trendovima. To, pak, znači i veću nestabilnost troškova godišnjeg servisiranja obveznica (plaćanja kamata). Naime, u rukama stranaca od ovog je tjedna oko 43,9 posto svih poljskih državnih obveznica, umjesto 34,2 posto prije transfera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 18:01