BIOGRAFSKA DRAMA

ISPOVIJEST VELIKE LJUBAVI SLAVNOG DIZAJNERA 'YSL nije volio život. I zato sam mu ja bio potreban'

Jedna od najvećih ljubavnih priča 20. stoljeća, između genijalnog dizajnera i odvjetnika, trajala je 50 godina
 AFP

Kada je 1. kolovoza 1936. godine u gradiću Oranu na sjeveru Alžira došao na svijet, nitko vjerojatno nije niti pomislio da će mali Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent svojom genijalnošću obilježiti gotovo cijelo jedno stoljeće.

Dugoočekivana biografska drama francuskog redatelja Jalila Lesperta o jednom od najutjecajnijih, ali i najkontroverznijih dizajnera svih vremena, Yves Saint-Laurentu, u francuskim se kinima počela prikazivati jučer, a film je već tijekom pretpremijernih prikazivanja dobio odlične kritike.

Bez obzira na uspjeh u svijetu mode, Yves Saint-Laurent, čija su tri prva slova imena postala sinonim stila, cijeli je život tražio spas u alkoholu i opijatima, borio se s maničnom depresijom, bio sklon autodestrukciji i vodio raskalašeni život stalno mijenjajući partnere. No, jedan je partner tijekom života bio konstanta i uvijek prisutna potpora.

YSL je utjehu pronašao u ljubavnoj romansi s tada mladim odvjetnikom Pierreom Bergéom. Priča o njihovoj ljubavi nadrasla je sve okvire klišeja romantičnih, ali i nesretnih romansi, a mladi i ambiciozni pravnik Bergé pomogao je Yvesu i kada je nakon stresnog i bolnog liječenja saznao da je dobio otkaz na mjesto kreativnog direktora modne kuće Dior, pokrenuvši pravni spor koji je na kraju rezultirao njihovom trijumfalnom pobjedom.

Zajedno su 1962. osnovali modnu kuću YSL. U strastvenoj vezi, punoj obrata i tragedija, ekscentrični kreator i Pierre Bergé proveli su pola stoljeća, a prema mišljenju mnogih, to je jedna od najvećih ljubavnih priča 20. stoljeća.

Na fotografiji: Saint-Laurent i odvjetnik Pierre Bergé su zajedno 1962. godine osnovali modnu kuću YSL

Pet godina nakon smrti svoga životnog partnera Pierre Bergé (83) u intervjuima otvoreno progovara o strastvenoj vezi s jednim od najznačajnijih kreatora svih vremena kojemu, među ostalim, možemo zahvaliti i na prilagodbi muških komada odjeće ženama budući da se često igrao muškim elementima u ženskoj garderobi. No, priznaje da ga tijekom života nije uspio spasiti i izvući iz ralja droge i alkohola.

- Yves jednostavno nije znao živjeti. Ustvari, nije volio život... I zato sam mu ja bio nužan - kaže Bergé čije se bogatstvo danas procjenjuje na oko 120 milijuna eura, poznat je kao izdašni financijer francuskih socijalista i aktivan je u borbi za prava homoseksualnih osoba te protiv AIDS-a. Od 2002. na čelu je fondacije Pierre Bergé-Yves Saint-Laurent s osnovnom misijom očuvanja rada i djela YSL-a, jednog od najvećih modnih imena svih vremena.

- Coco Chanel je ženama dala slobodu, a Yves im je dao moć - opisuje Bergé rad svog partnera i ljubavnika.

Pierre Bergé je odnedavno s još dvojicom francuskih poduzetnika preuzeo utjecajni francuski dnevni list Le Monde, a spekulira se i o njegovu preuzimanju tjednika Le Nouvel Observateur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 09:01