STRAHUJU DA BI IH ISKORISTIO

Zapad odbio Asadovu ‘listu želja’ za odvoz kemijskog oružja iz Sirije

A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 19, 2013 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview with Fox News in the capital Damascus. Assad pledged to destroy his stockpile of chemical arms but warned it would take a year to do so. AFP PHOTO/HO/SANA --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
 AFP

Reuters ekskluzivno javlja da su zapadne sile odbile sirijski “popis želja” za opremu za vojni transport kojom bi iznijeli iz zemlje svoje kemijsko oružje. Zapadnjaci strahuju da bi sirijski predsjednik Bashar al Asad oklopna vozila i drugu opremu koju bi mu poslali iskoristio u napadima na opozicijske snage, kažu diplomatski izvori koje citira agencija.

Asadova vlada predala je izaslanicima dvije zapadnih zemalja “dugu listu želja” za opremanje i zaštitu konvoja kojima bi se kemijsko oružje iznijelo iz Damaska prema obali, jer konvoji moraju proći kroz ratne zone. Ali Organizacija za zabranu kemisjkog oružja OPCW koja nadgleda sirijsko razoružanje, odbila je svenjhiove zahtjeve.

“Nema šansi da Asadovu režimu dostavimo bilo što što bi mogao upotrebiti za ubijanje još nevinih Sirijaca” rekao je diplomat čija je vlada blokirala svaki mogući takav dogovor u upravi OPCW-a. “To se neće dogoditi i gotovo.”

Diplomati kažu da je Sirija poslala zahtjev 21. listopada. U njemu trai nekoliko desetaka oklopnih vozila, generatora, poljskih kuhinja i druge opreme potrebne za izvlačenje 1300 tona kemijskog oružja u sredozemnu luku Latakija kako je dogovoreno u sporazumu s UN-om. Zatražili su i nove linije komunikacije između Damaska i obalnih gradova jer bi im to omogućilo bolje osiguranje konvoja.

Damask i i ti obalni gradovi su Asadovi bastioni, a pobunjenici pokušavaju presjeći puteve koji ih povezuju. Diplomat iz jedne “velike zapadne sile” kojega isto citira Reuters, o sirijskom je zahtjevu rekao: “Mi im ništa nećemo dati, amislim da neće ni UN ni EU jer oni već provode sankcije.”

Glasogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova nije ništa htio komentirati pa se ne zna hoće li odbijanje Asadovih zahtjeva zaustaviti razoružanje. Zapadne sile ponudile su daće financirati operaciju i vjeruju da Sirija može sama osigurati isporuku oružja unatoč očiglednim rizicima.

Jedan je diplomat natuknuo da bi zapadne vlade mogle razmisliti o drugačijem popisu opreme, možda bi poslali obične šlepere-labudice i zatražili da ih Asad vrati skupa s kemijskim oružjem koje će biti odvezeno iz Sirije. Asad se, dakako, može obratiti i pojedinim zemljama, svom savezniku Rusiji na primjer, ako OPCW ne udovolji njegovim zahtjevima.

Rok za konačni dogovor je 15. studenog i OPCW sa Sirijom pregovara o detaljnom planu uklanjanja i uništenja otrova, kemijskog oružja i materijala za njegovu izradu do kraja godine. Malotko vjeruje da će neslaganje oko detalja ugroziti cijeli plan, ali još se ne zna ni gdje će odvesti oružje iz Sirije, jedna mogućnost je Albanija.

Nacrt sporazuma u koji je Reuters, tvrdi, imao uvid, pokazuje da Sjedinjene Države i rusija, zajednički sponzori sporazuma o razoružanju, žele da se većina materijala iznese iz zemlje do kraja prosinca iako konačno uništenje može potrajati još godinu dana nakon toga.

Zapadni dužnosnici smatraju da je Sirija sama odgovorna za provedbu sporazuma. Asad kaže da će ga to koštati milijardu dolara ali međunarodni stručnjaci kažu da je je realna cijena operacije nekoliko stotina milijuna. OPCW je za rad u Siriji dobio proračun od 13 milijuna dolara, najviše su dali Amerikanci, dok su Kinezi, Rusi i drugi dali stručnjake, tehničko osoblje i opremu.

Zapadnjaci ne zanemaruju Asadova upozorenja da bi pobunjenici mogli napasti konvoje ili da bi oni mogli upasti u unakrsnu vatru ili da bi ratni profiteri ili pobunjenici mogli ukrasti kemijsko oružje. Prevoz materijala nije toliki problem, ali opasno je voziti gotovo oružje kroz ratne zone. Većina kamiona vozit će komponente i nema puno šanse da UN ili bilo koja pojedinačna vlada ponudi svoju vojnu pratnju za konvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:26