NJEMAČKA IŠČEKUJE PAPINU ODLUKU O RASTROŠNOM BISKUPU

Biskup de luxe: Za gradnju dvora dao 31 milijun eura

Nakon otkrića o Tebartz-van Elstovoj rasipnosti 50-ak vjernika u biskupiji u Limburgu napustilo je Crkvu u samo dva dana. Ispred katedrale u tom gradu s 33.000 stanovnika danima su se održavali prosvjedi

Tjedan je dana limburški biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst sjedio u Vatikanu i čekao da ga primi Papa. Susret se konačno dogodio u ponedjeljak, a Njemačka sada s nestrpljenjem iščekuje Franjinu odluku o tome može li “luksuzni biskup”, “biskup de luxe”, odnosno “biskup bling”, kako su ga prozvali njemački mediji, i dalje obnašati dužnost nakon što je na gradnju svojih biskupskih dvora potrošio 31 milijun eura.

Benediktov pristaša

Iz ureda Tebartz-van Elsta priopćili su da je biskup “ohrabren i zahvalan” Papi na susretu, ali da su se dogovorili da će sadržaj 20-minutnog sastanka ostati tajna. Vatikan o susretu nije rekao ni riječi - da je održan, objavljeno je tek u popisu Papinih audijencija toga dana.

No, ako je biskup uistinu ohrabren, malo tko vjeruje da će na svom položaju opstati još dugo, iako on odbija pozive na ostavku.

Ovoga su ljeta u javnost procurili detalji o problemima s obnovom i dogradnjom biskupske palače. Prva su izvješća govorila da su se troškovi s početnih 5,5 milijuna eura povećali na deset milijuna. No, uskoro je postalo jasno da je situacija još gora. Tabloid Bild objavio je da je 15.000 eura potrošeno na luksuznu kadu, 45.000 na konferencijski stol, 350.000 na stolariju i ormare, 100.000 na prozore privatne kapelice, 450.000 na umjetnine i 2,3 milijuna na predvorje. Tebartz-van Elst se uz to neprestano predomišljao, pa je ponekad trebalo srušiti i već dovršeno, što je dodatno povećavalo troškove. Originalni su planovi za kapelu uključivali samostojeći adventski vijenac, no biskup je zahtijevao da se nacrt promijeni i da vijenac visi sa stropa, zbog čega je trebalo izbušiti već dovršeni krov kapele pa je vijenac, umjesto 10.000, na kraju stajao 100.000 eura. Biskupija je procijenila da su ukupni troškovi dosegnuli 31 milijun eura, no neki vjeruju da je potrošeno najmanje 40 milijuna.

“Za ime Božje!”, objavio je Bild na naslovnici, uz grafiku koja je pokazivala biskupove odaje i urede te pitanje: “Zašto bi biskupu trebao vrt od 783.000 eura?”

Franz-Peter Tebartz-van Elst za svećenika je zaređen 1985., studirao je u Francuskoj i SAD-u, a 2008. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom, najmlađim u Njemačkoj. Tebartz-van Elst bio je zvijezda konzervativnog pokreta u njemačkoj Crkvi i smatrali su ga lojalnim pristašom njemačkog pape.

Odobrio nuncij

Odmah pošto je došao na čelo Biskupije, otpustio je dekana koji je blagoslivljao istospolne parove, a 2010. je kritizirao tadašnjeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa jer je rekao da “islam također pripada u Njemačku”. No, dok je biskup bio na ideološkoj liniji starog pape, s novim šefom baš nije na istoj valnoj duljini. Njemački mediji ističu da se papa Franjo odrekao papinske rezidencije i odlučio živjeti u skromnom Domu Svete Marte te propovijedati da se Crkva mora vratiti poniznosti i siromaštvu, a istodobno je Tebartz-van Elst u Njemačkoj postao sinonim za crkvenu hijerarhiju koja se otela kontroli. Razlika je tim očitija jer se njegov prethodnik biskup Franz Kamphaus, baš poput Franje, iz biskupske palače preselio u manji stan u susjednom sjemeništu, a svoju službenu rezidenciju prepustio izbjeglicama.

No, rastrošni biskup tvrdi da nije kriv. Kako piše Deutsche Welle, za povećanje troškova gradnje optužio je lokalne vlasti i njihove propise o zaštiti spomenika kulture, kaže da novac nije potrošen samo na biskupsku palaču nego i na “deset odvojenih zgrada”, a postoji mogućnost da je Vatikan od početka znao za povećanje budžeta. Prema zapisniku do kojega je došla njemačka Katolička novinska agencija (KNA), odobrenje je dao i papinski nuncij u Njemačkoj, Jean-Claude Perisset. Transakcije veće od pet milijuna eura inače mora odobriti osobno Papa, no mediji spekuliraju, a Deutsche Welle tvrdi bez dokaza, da je biskup zaobišao taj propis.

Tražili ostavku?

Insajderi spekuliraju da su Papa i kölnski nadbiskup Joachim Meisner rekli Tebartz-van Elstu da sam podnese ostavku, budući da Papa ne može jednostavno biskupu uručiti otkaz. Za takvo što moraju postojati ozbiljni razlozi - biskup mora biti ili prebolestan da bi obavljao svoju funkciju ili prekršiti crkvene zakone, a spekulira se da upravo kako bi to dokazala, Njemačka biskupska konferencija posljednjih dana istražuje njegove financijske knjige.

Jedan od njegovih prijestupa - da je prekršio Osmu Božju zapovijed, i to dvaput i pod zakletvom - već istražuju i svjetovne vlasti u Hamburgu. Početkom prošle godine je časopis Spiegel pod naslovom “Prvom klasom do slumova” otkrio da je biskup u Indiju, kamo je išao obići socijalne projekte u Bangaloreu i pomoći djeci “koja rade u rudnicima”, letio prvom klasom.

Biskup je tužio Spiegel i tvrdio da je rezervirao “tek” biznis klasu, no dokumenti su pokazali suprotno. Tužiteljica Nana Frombach potom je protiv njega podigla optužnicu zbog krivokletstva, a ako bude proglašen krivim, prijeti mu novčana kazna. U svakom slučaju, bit će to presuda bez presedana.

“Nije to samo sramotno i nije to samo povreda Osme Božje zapovijedi. To je u potpunoj suprotnosti sa životom koji papa Franjo želi od svojih biskupa”, napisala je komentatorica Tagesspiegela Claudia Keller.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Robert Zollitsch, poručio je da dosad nije čuo za slučaj nekog prelata protiv kojega bi postojala optužnica zbog lažnog svjedočanstva.

To nije Katolička crkva

- To me jako uzrujava. Ako to bude potvrđeno na sudu, imat ćemo posve novu situaciju - rekao je nadbiskup Zollitsch.

Reakcije su burne. Nakon otkrića o Tebartz-van Elstovoj rasipnosti, 50-ak vjernika u biskupiji u Limburgu napustilo je Crkvu u samo dva dana. Crkva postoji kako bi služila slabima, bolesnima i siromašnima, poručio je Stefan Vesper, lider Središnjeg odbora njemačkih katolika, najveće organizacije katolika u Njemačkoj, koja je zatražila biskupovu ostavku.

- Biskupovo ponašanje nije Katolička crkva - istaknuo je Vesper.

Ispred katedrale u tom gradu s 33.000 stanovnika danima su se održavali prosvjedi, a kada je u katedrali u Frankfurtu, najvećem gradu biskupije, pročitano otvoreno pismo u kojemu se tražilo da Biskupija odmah promijeni smjer, prolomio se pljesak. Šef Njemačkog Caritasa, Peter Neher, rekao je kako im je nekoliko velikih donatora poručilo da zbog zbivanja u Limburgu više od njih ne očekuju novac, a u javnosti je pokrenuta rasprava o transparentnosti crkvenih financija, koju je list Die Welt opisao kao “katoličku glasnost”.

Vatikan je intervenirao sredinom rujna kada je papa Franjo u Limburg poslao kardinala Giovannija Lajola da prikupi informacije, no njegova saznanja nisu objavljena javno.

‘Čuvajte se pohlepe’

Prošle je nedjelje Tebartz-van Elst putovao u Rim - ovaj put jeftinim Ryanairom - te poručio da je njegova budućnost sada “u Papinim rukama”. Franjo ga je tjedan dana odbijao primiti u audijenciju, a neposredno prije nego što je sreo njega, održao je propovijed u kojoj je osudio pohlepu.

- Pazite da se čuvate protiv svake pohlepe jer iako čovjek može biti bogat, život se ne sastoji od imovine - rekao je Franjo.

Dan ranije je predstavnik bavarske Katoličke crkve rekao kako je mogućnost da biskup nastavi s radom u Limburgu “malo vjerojatna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:56