NAKON POVIJESNOG SPORAZUMA U BRUXELLESU

Nikolić i Dačić: Bolje nismo mogli dobiti. Ovo garantira mir!

Samo dan nakon što je u Bruxellesu parafiran prvi sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova , krenule su procjene što bi im on mogao donijeti na putu prema Europskoj Uniji. U Srbiji očekuju da će datum za početak pregovora o članstvu u EU dobiti brzo, a na Kosovu računaju na početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Datum u lipnju

“Datum odmah” poručuje na naslovnici beogradski Blic dok predstavnici kosovske vlade pokušavaju uvjeriti javnost da je ovim sporazumom otvoren “siguran i brz put prema EU”. Doista, ovaj će sporazum u velikoj mjeri pomoći Srbiji i Kosovu na putu prema EU, ali to nikako ne znači da će u tom procesu biti brzih i automatskih odluka.

- Ovaj sporazum je sporazum između njih. Oni njime rješavaju međusobne probleme, a mi kao EU u tom ćemo im pomoći. Dobrosusjedska suradnja svakako jest jedan od važnih uvjeta na putu prema EU, ali ne i jedini - istaknuo je jedan europskih diplomata te dodao da će sada u EU tek početi konzultacije o davanju Srbiji datuma za otvaranje pregovora i odluci o SSP-u s Kosovom. Te rasprave otvaraju se sutra na sastanku ministara EU i trajat će sve do kraja lipnja, kada bi Srbija eventualno mogla dobiti datum. Sporazumom su se Srbija i Kosovo obvezali da jedan drugog neće blokirati na putu prema EU, ali ta formulacija zasad ne znači ništa jer nisu članice Unije, niti će to biti u dogledno vrijeme.

Nema milosti

Tek će se vidjeti kako će se sada prema Srbiji ponašati države poput Njemačke i Nizozemske, koje su izuzetno stroge u procesu proširenja. Njemačka je pozdravila dogovor Srbije i Kosova u Bruxellesu , no odmah je istaknula da će se njegova implementacija pomno pratiti. Osim normalizacije odnosa s Kosovom, Njemačka od Srbije očekuje i kažnjavanje odgovornih za napade na njemačko veleposlanstvo u Beogradu u veljači 2008., kao i početak rada Ureda za vezu, koji će Kosovo imati u Beogradu, a Srbija u Prištini. Iz Nizozemske, pak, stižu poruke da će, osim po odnosu s Kosovom, ocjenjivati Srbiju i prema ispunjavanju drugih uvjeta, poput procesuiranja ratnih zločina, suočavanja s prošlošću i zaštite prava homoseksualnih.

S druge strane, ni Kosovu nije siguran put prema SSP-u. Države koje nisu priznale njegovu neovisnost - a riječ je o pet od 27 članica EU - za svaku će odluku o odnosima Unije s Kosovom tražiti jamstva da se Kosovo ne tretira kao neovisna država.

Taoci Beograda

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić naglasio je da u ovim okolnostima u Bruxellesu nije moglo doći do boljeg rješenja te je istaknuo da Srbija nikada neće priznati Kosovo. “Ovo je bilo jedino moguće rješenje koje garantira miran život za naše ljude”, rekao je jučer Nikolić.

Srbijanski premijer Ivica Dačić očekuje da će vladajuća koalicija prihvatiti ponudu iz Buxellesa jer je to “najviše što je Beograd u ovom trenutku mogao ostvariti. "Ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sjever i zajednica Srba na Kosovu”, rekao je Dačić.

Kosovski premijer Hashim Thaqi jučer je pozvao Srbe na sjeveru da se ne boje kosovskih institucija i da prihvate sporazum jer iznad svega štiti njihove interese.

“Sporazum je dobar i za vas. Pozivam vas da se ne bojite sporazuma, da se ne bojite institucija Kosova. Pozivam vas da ne budete žrtva onih koji su vas i vaše živote 14 godina držali kao taoce”, rekao je Thaqi.

Koštunica: Branit ćemo Kosovo koje je prodao Dačić

Iako su mnogi svjetki lideri pozdravili ovaj sporazum u Srbiji i na Kosovu ima onih koji nisu njime zadovoljni. Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice je ovaj sporazum nazvao izdajom jer je, prema njihovu tumačenju, Dačićeva vlada priznala ukinuti državna tijela Srbije na teritoriju Kosova. - Branit ćemo Kosovo koje je prodao Dačić - rekao je Koštunica. Na Kosovu stranka Vetvendosje (Samoopredjeljenje), druga po snazi oporbena stranka, čija je popularnost u porastu, ovaj je sporazum nazvala “osobnim sporazumom Hashima Thaqija sa Srbijom, koji Kosovo pretvara u novu Bosnu, sjever u Republiku Srpsku, a Gračanicu u Pale”. - Mi smo znali da ovaj sporazum neće donijeti ništa dobro Kosovu, ali nismo ni slutili da će biti toliko štetan - rekao je Shend Ahmeti, potpredsjednik Vetvendosnje.

Prijeteće SMS poruke Dačiću i A. Vučiću

Na stotine prijetećih SMS poruka primili su premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić nakon što je u petak u Bruxellesu potpisan sporazum Srbije i Kosova.

Članovi Srpske radikalne stranke dijelili su letke s brojevima telefona članova vlade. "P...o, izdao si Kosmet. Bit ćeš ubijen, kao Zoran iz DS-a", "Znam da ti i drugi pišu, ali ja to ozbiljno mislim... Izdajniče, za tebe je metak", "Bolje bježi, imamo snajper", "Proklet bio idiote”... , samo je djelić prijetećih poruka.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton često se hvalila nekim ministrima Unije da je uspjela gotovo sprijateljiti dva bivša neprijatelja, kosovskog premijera Hashima Thaqija i njegova srpskog kolegu Ivicu Dačića. Dok je Dačić 1999. godine bio desna ruka Slobodana Miloševića, Thaqi je bio lider oslobodilačke vojske Kosova. - Da smo se sreli tijekom rata, sigurno bih ja njega ubio ili on mene - izjavio je Dačić nedavno. Ashton je, navodno, rekla da su se Dačić i Thaqi toliko sprijateljili da “sada nemaju problema jedan drugog tapšati po ramenu, a prije se nisu htjeli niti rukovati”. No, po kuloarima se priča da je Vučić Thaqiju rekao “Zašto nisi riješio problem sjevera 13 godina ako misliš da možeš i bez nas”, a Thaqi ga je podsjećao na to da je bio bliski Šešeljev suradnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 21:22