AFERA ABU OMAR

ZBOG POMAGANJA CIA-ine OTMICE Osuđen bivši šef vojne špijunaže u Italiji: Admiralu Pollariju 10 godina zatvora

Otela ga je američka Središnja obavještajna agencija (CIA), u suradnji s talijanskom vojnom špijunažom SISMI
 AFP PHOTO / GIULIO NAPOLITANO

MILAN - Prizivni sud u Milanu osudio je na 10 godina zatvora admirala Nicolňa Pollarija, koji je bio šef talijanske vojne obavještajne službe SISMI 2003. kada je u Milanu otet bivši imam džamije u milanskoj Jennerovoj ulici “Abu Omar” (egipatski državljanin, pravim imenom Hassan Mustafa Osama Nasser), u tom trenutku okrivljen u Italiji da je eksponent ekstremističke organizacije Gamaa Islamiya (ona je organizirala atentat u Rijeci, a jedna je od suosnivačica al-Qa’ide). “Abu Omar” je tako otet prije suđenja u Italiji, prebačen je prvo u Njemačku pa u Egipat, gdje je mučen i zatim držan dugo u zatvoru bez suđenja.

Amerikanci se izvukli

Otela ga je američka Središnja obavještajna agencija (CIA), u suradnji s talijanskom vojnom špijunažom SISMI. Glavni organizator otmice i “specijalne isporuke” “Abu Omara” bio je tadašnji šef rezident američke špijunaže u Italiji Jeffrey R. “Jeff” Castelli, osuđen pred istim Prizivnim sudom prije desetak dana na 7 godina zatvora, a na po 6 godina osuđena su još dvojica njegovih suradnika. U prvostupanjskom procesu pred Porotnim sudom sva trojica su bili oslobođeni jer su ih SAD “pokrile” diplomatskim imunitetom, ali je Prizivni sud podsjetio da Bečka konvencija ne štiti špijune diplomatskim imunitetom, pa je stoga američka varka bila pravno nevažeća. Sva trojica Amerikanaca davno su napustili Italiju, a Washington ih jamačno neće izručiti.

Još 23 američka agenta već su osuđena za to zlodjelo, a kazne je potvrdio i Vrhovni kasacijski sud.

Tadašnji admiral Nicolň Pollari i njegov pomoćnik Marco Mancini - osuđen u utorak pred Prizivnim sudom na 9 godina zatvora - izvlačili su se od kazne odbijajući svjedočiti jer da ih obavezuje državna tajna. Tu obavezu su potvrdile i Prodijeva i Berlusconijeva vlada, a prije dva tjedna i Montijeva.

Prizivni sud to nije prihvatio, jer ga je presuda Vrhovnoga kasacijskog suda obavezala da smatra da su Pollari i Mancini prekršili zakon u svakom slučaju i da nema državne tajne koja ih od toga izbavlja, jer su morali odbiti izvršiti protuzakonito djelo sve da im je i naređeno.

U najboljem slučaju, bez državne tajne mogu uplesti onoga tko im je eventualno naređivao: u svibnju 2003. predsjednik Ministarskog vijeća bio je vitez dr. Silvio Berlusconi, a izravno zadužen za koordinaciju tajnih službi bio je podtajnik u Predsjedništvu Vlade s rangom ministra dr. Gianni Letta.

Najavili žalbe

Montijeva Vlada je, u posljednjem pokušaju spašavanja admirala Pollarija od posljedica njegova zločina, podigla pred Ustavnim sudom tužbu o sukobu nadležnosti protiv Vrhovnoga kasacijskog suda, insistirajući da je državna tajna u isključivoj nadležnosti Predsjedništva Vlade.

Monti se nadao da će Prizivni sud obustaviti postupak do pravorijeka Ustavnog suda - ali Prizivni sud to nije učinio jer smatra da se ne sudi nadležnostima, nego činu.

Pollari i Mancini su najavili utok Vrhovnome kasacijskom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:58