FATALNA SRCOLOMKA

Ruby došla na sud, Berlusconiju će se suditi prije izbora u veljači

Sud u Milanu je u ponedjeljak, u procesu zbog iskorištavanja tada još maloljetne Karime el-Mahroug (“Ruby Srcolomke”) kao prostitutke, odbacio zahtjev obrane optuženoga Silvija Berlusconija (76) da se suđenje odgodi do završetka parlamentarnih izbora 24.-25. veljače. Branitelj, parlamentarni i zakonski Berlusconijev zastupnik Niccolo Ghedini, tvrdio je da je Berlusconi zakonito spriječen, jer ima prečih obaveza kao vođa koalicije desnog centra. To je potvrdilo i pismo tajnika Berlusconijeve stranke Puka sloboda Angelina Alfana. Zamjenica javnog tužioca Ilda Boccassini usprotivila se, navevši da optuženi nije ni kandidat za premijera, ni tajnik neke političke stranke, što je prihvatilo i sudsko vijeće.

Pobjegla u Ameriku

Proces je već bio zaustavljen na gotovo dva mjeseca, jer se na prethodno ročište nije odazvala “Ruby”, pošto je otputovala u Ameriku. Nju tužilaštvo tretira kao oštećenu stranku, ali na njezinu saslušanju, kao svjedoka obrane, insistirali su Berlusconijevi odvjetnici. U ponedjeljak, kada je “Ruby” napokon prispjela u sud, oni su odustali od nje kao svjedoka, što je vidno iznerviralo mladu damu, koja je četiri sata stajala u dnu dvorane, a da joj nije dana prilika za nastup.

Odvjetnički manevar

Boccassini je konstatirala da je taj manevar bjelodano pokazao da optužbi nije trebalo svjedočanstvo “Ruby” (koja je zbog svoje nepouzdanosti i stalnog izmišljanja činjenica zapravo plutajuća mina i za obranu), nego je pribjegla triku da bi završetak procesa nasukala na sikama žestoke predizborne kampanje. Berlusconi nije došao, ispričavajući se sastankom Puka sloboda, ali je sutkinja Giulia Turri njegov izostanak svrstala kao njegov voljan čin, a ne kao spriječenost, jer partijski sastanak nije parlamentarna djelatnost (ni u striktnom, ni u širem smislu).

Policijska intervencija

Reporteri su se sjatili oko “Ruby”, ali je njihovu pozornost privukao i čovjek koji se maskirao u Berlusconija, improvizirajući politički govor i parodirajući Berlusconijeva lažna obećanja s prethodnih izbora (milijun radnih mjesta itd.). Smjesta je policijski udaljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 17:10