POTPORA DEMOKRATSKOM KANDIDATU

Francuzi vole Obamu: Rast, a ne štednja!

US President Barack Obama speaks on the events in the Middle East and North Africa at the State Department in Washington, DC, May 19, 2011. Obama said the uprisings sweeping the Arab world show that a policy of repression will no longer work. AFP PHOTO/Jim WATSON
 AFP

I četiri godine nakon povijesne pobjede Baracka Obame, potpora za prvog američkog tamnoputog predsjednika te kandidata demokrata na predsjedničkim izborima u SAD-u među francuskim građanima i dalje je vrlo velika. Iako se postotak Francuza koji podupiru Obamu nešto smanjio u odnosu na prije četiri godine, prije svega zbog njegova načina vođenja vanjske politike, rata u Afganistanu, nemogućnosti da riješi izraelsko-palestinski konflikt ili sramotni problem Guantanamo, većina ga i dalje podržava. Čak 78 posto odnosno svaki četvrti od pet francuskih građana priželjkivao je pobjedu demokratskoga kandidata, dok je samo pet posto njih smatralo kako bi Mitt Romney bolje vodio zemlju. I dok su europski čelnici u principu s distance promatrali višemjesečnu kampanju između Romneyja i Obame, francuski premijer, socijalist Jean-Marc Ayrault, nekoliko dana prije izbora istaknuo je javnu potporu demokratskome kandidatu istaknuvši kako bi, da je američki građanin, bez oklijevanja glasao za Obamu. Potpora je očekivano stigla i od socijalističkog francuskog predsjednika Françoisa Hollandea kojega je Obama, ubrzo nakon imenovanja, podržao u njegovim nastojanjima da Europa mora stimulirati rast umjesto drastičnih proklamiranih mjera štednje koje zagovara Njemačka i kancelarka Angela Merkel.

Francuska politička scena u potpori demokratskome kandidatu na američkim predsjedničkim izborima gotovo da je identična. Ovakav konsenzus francuske ljevice i desnice po bilo kojem pitanju, gotovo da se u Francuskoj i ne pamti. Očekivano, simpatizeri francuske ljevice ipak su neznatno skloniji Obami u odnosu na simpatizere desnice. Potporu mu je davalo čak 92 posto simpatizera francuske ljevice, dok se potpora desnice Obami kretala oko 81 posto. Taj je omjer bio nešto slabiji među simpatizerima krajnje desnice Front Nationala Marine Le Pen poznate po antiimigrantskoj politici i tvrdoj desničarskoj retorici. No, 67 posto simpatizera ove ekstremno desničarkse opcije ipak je dalo potporu Obami, te samo 14 posto Romneyju. Mlada liberalna stranka PLD jedina je francuska politička opcija koja je javno podržala republikanskoga kandidata Romneyja, smatrajući Obamin eventualni reizbor lošijom opcijom, prije svega za posrnulo američko gospodarstvo.

Potpora Romneyju stigla je i iz redova nekolicine francuskih gospodarstvenika koje predvodi poduzetnik Charles Beigbeder, inače tajnik konzervativne stranke UMP, koji je kao glavni razlog potpore Romneyju naglasio velik porast američkog javnog duga u Obaminu mandatu sa 9 na 15 bilijuna dolara te znatan porast nezaposlenosti. Romney se u svojim tvrdim govorima tijekom kampanje nametnuo kao neokonzervativac blizak bivšem američkom predsjedniku George W. Bushu kojega se Francuzi još prisjećaju s gorčinom i svakako žele izbjeći kandidata koji po bilo kojoj od svojih programskih smjernica ili retorici nalikuje jednom od najomraženijih američkih predsjednika u povijesti.

Osluškujući bilo američkih birača od početka kampanje, strategija obojice kandidata prije svega se fokusirala na probleme “kod kuće”, s posebnim naglaskom na izlazak zemlje iz ekonomske krize te smanjenje nezaposlenosti dok je vanjska politika ostala u drugom planu i nije se nametnula presudnom za pobjedu, za razliku od nekih prijašnjih izbora. No, činjenica kako Francuzi opterećeni unutarnjim, prije svega gospodarskim problemima, imaju vrlo malo vremena i interesa za praćenje američkih predsjedničkih izbora, za razliku od prije četiri godine kada “Obama euforija” ni Francuze nije ostavila ravnodušnima. Francuzi se ne zamaraju previše izborima u Americi jer vjeruju da neće doći do značajnijih promjena na relaciji Pariz - Washington, bez obzira na tko će biti novi američki predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 10:59