EKSTREMISTIČKA GRUPA

Član zloglasnih ‘Beatlesa‘ priznao da je mučio i ubijao u Siriji, jedna od žrtava bio je i ‘sisački zet‘

Rekao je da je oduvijek znao da će taoci biti ubijeni ako američka vlada ne ispuni njihove zahtjeve za otkupninu
Zarobljeni borci Britanske islamske države (IS) El Shafee el-Sheikh (L) i Alexanda Kotey (D)
 AFP PHOTO/HO/SYRIAN DEMOCRATIC FORCES (SDF)/AFP

Alexandar Kotey, član britanske terorističke skupine Islamska država priznao je krivnju za strašne zločine u Siriji tijekom suđenja u Sjedinjenim Državama. Na saveznom sudu u Aleksandriji, u Virginiji, izjasnio se krivim za pomaganje militantnoj skupini u mučenju i ubijanju zarobljenika u Siriji, među kojima su bili strani državljani iz SAD-a i Velike Britanije.

Kotey je navodno bio jedan od članova četvorice islamskih militanata koje su njihovi zarobljenici u sirijskom gradu Raqqi prozvali Beatlesima, zbog britanskog naglaska. Američke vlasti optužile su Koteyja i drugog člana britanske skupine, El Shafeeja Elsheikha, za organizirani kriminal otmice međunarodnih talaca. Među njima su bili američki humanitarni radnici Kayla Mueller i Peter Kassig, američki novinari James Foley i Steven Sotloff te britanski humanitarni radnici David Haines i Alan Henning.

Vođa grupe, Mohammed Emwazi, poznatiji pod nadimkom Džihadi John, ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice 2015. godine. Džihadi John odrubio je glavu i britanskom humanitarcu Hainesu koji je u Siriji radio za jednu francusku humanitarnu organizaciju. U domaćim medijima Haines je bio poznat kao "sisački zet" jer se vjenčao sa Siščankom Draganom Prodanović Haines, koju je upoznao dok se bavio humanitarnim radom u Hrvatskoj.

Četvrti navodni član skupine, Aine Davis, služi kaznu od 7,5 godina u turskom zatvoru od 2017. godine.

Kotey (37) i Elsheikh (33) zarobljeni su 2018. godine dok su snage predvođene Kurdima, uz podršku SAD-a, zauzele istočnu Siriju i na kraju premještene u pritvor u SAD-u. Njihovo izručenje u SAD je uslijedilo nakon duge pravne bitke na britanskim sudovima. Britanija je prikupila vlastite dokaze protiv njih dvojice, ali vladini odvjetnici nisu bili sigurni u svoju sposobnost da dobiju osuđujuće presude za najteža djela te su se složili da bi se dvojici trebalo suditi u SAD-u.

Američke i britanske vlasti priopćile su da je grupa odgovorna za 27 ubojstava, uključujuću odrubljivanje glave Foleyu, Sotloffu, Kassigu te smrt britanskih humanitarnih radnika Hainesa i A. Henninga. Američki dužnosnici također su rekli da je Mueller, američka humanitarna radnica, dok je bila u zatočeništvu, silovao bivši vođa ISIS-a Abu Bakar al-Baghdadi. Kotey i Elsheikh priznali su ulogu u Muellerovu zatočeništvu. Vjeruje se da je Mueller poginula 2015., kako je ISIS rekao, u jordanskom zračnom napadu. No, to nije potvrđeno.

Tužitelji su rekli da bi se obojica članova Beetlesa mogla suočiti s doživotnom kaznom za otmicu koja je rezultirala smrću, zavjeru za počinjenje ubojstva nad američkim građanima u inozemstvu i zavjeru radi pružanja materijalne podrške teroristima. Nakon što je odslužio 15 godina u SAD-u, bit će mu dopušteno suditi i u Velikoj Britaniji. Čak i ako dobije blažu kaznu na britanskom sudu, morat će provesti život u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:26