STRAH OD HUTA

Cjenovni udar: Francuski brodar CMA CGM udvostručuje vozarine na ruti Azija - Mediteran

Brodare zabrinjavaju učestali napadi jemenskih Huta u Crvenom moru na brodove povezane s Izraelom

Arhivska fotografija

 Christophe Simon/Afp

Francuska brodarska grupa CMA CGM najavila je da će od 15. siječnja udvostručiti vozarine za kontejnerski prijevoz na potezu od Azije do Mediterana.

Od 15. siječnja vozarina na ruti Azija-zapadni Mediteran iznosit će 6.000 dolara po kontejneru od 40 stopa, stoji u obavijesti objavljenoj u utorak na web stranici francuske tvrtke. Na prvi dan nove godine iznosila je 3.000 dolara.

Podignute su i vozarine na ruti prema Jadranu, na 6.100 dolara po kontejneru od 40 stopa, i prema istočnom Mediteranu, na 6.200 dolara. Vozarina na ruti prema Crnom moru iznosi sada 6.300 dolara.

Glasnogovornica CMA CGM-a nije Reutersu željela navesti dodatne pojedinosti o podizanju vozarina.

Brodare zabrinjavaju učestali napadi jemenskih Huta u Crvenom moru na brodove povezane s Izraelom. Huti napadima iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze, a SAD je odgovorio najavom međunarodne vojne koalicije koja bi trebala jamčiti sigurnost plovidbe.

Danski brodar Maersk objavio je u utorak da vraća brodove na dulju rutu preko Rta dobre nade, pridruživši se njemačkom Hapag-Lloydu koji zbog rizika izbjegava Sueski kanal već više od dva tjedna.

Glasnogovornica francuskog brodara rekla je da nemaju što dodati prošlotjednoj obavijesti da planiraju postupno povećati broj brodova u tranzitu kroz Sueski kanal, uz kontinuirano praćenje situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:39