POGLEDAJTE VIDEO

Čini se da su sjevernokorejski vojnici stigli u Rusiju, prokremaljski blogeri objavili snimke: ‘Ima ih na milijune!‘

Novina Agentstvo piše da je video vjerojatno snimljen u blizini sela Sergejevka na krajnjem istoku Rusije

Sjevernokorejski vojnici (ilustrativna fotografija)

 Str/afp/profimedia/Str/afp/profimedia

Društvene mreže na ruskom jeziku objavile su nešto što bi mogao biti prvi vizualni dokaz toga da je Sjeverna Koreja poslala svoje trupe kako bi iste pomogle Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

Dva videa, koja su prvo podijelili prokremaljski vojni blogeri na Telegramu, a kasnije ih je preuzela i istraživačka novina Agentstvo, pokazuju nešto što izgleda kao sjevernokorejske pješačke trupe u vojnoj bazi.

- Ima ih na milijune - čuje se kako govori glas na ruskom dok ga netko, čini se, tajno snima.

POLITICO nije mogao neovisno provjeriti istinitost videozapisa ili njihovog sadržaja.

Snimke su počele kružiti internetom nakon što je šef NATO-a Mark Rutte u petak rekao novinarima kako ne može "potvrditi izvješća da su Sjevernokorejci sad aktivno, kao vojnici, uključeni u rat".

Novina Agentstvo piše da je video vjerojatno snimljen u blizini sela Sergejevka na krajnjem istoku Rusije, koje je od Sjeverne Koreje udaljeno 200-tinjak kilometara.

Glasine o umiješanosti Pjongjanga u rat u Ukrajini kruže otkako je Južna Koreja izdala javno upozorenje da Pjongjang planira pojačati svoju uključenost u ratni stroj Kremlja, od pružanja topništva do slanja oko 12.000 vojnika. Ovaj tjedan dužnosnici u Kijevu ponovili su ta upozorenja.

Južnokorejska Nacionalna obavještajna služba u petak je izvijestila da je 1500 pripadnika specijalnih snaga već raspoređeno u Rusiji.

Komentirajući šuškanja o uključivanju Sjeverne Koreje u rat, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov prošloga tjedna rekao je da je to "još jedna lažna vijest".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 19:44