URSULA VON DER LEYEN

‘Cijepljenje treba početi na isti dan u svim državama EU, cjepiva će biti više nego dovoljno‘

Von der Leyen je istaknula da je osiguran dovoljna količina cjepiva ne samo za sve građane EU, nego i za doniranje susjednim državama
Ursula von der Leyen
 John Thys

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je da cijepljenje protiv covida-19 počne isti dan u svim državama članicama Europske unije. To je rekla tijekom rasprave u Europskom parlamentu gdje je još jednom najavila da će cjepivo stići "unutar tjedan dana" te će cijepljenje moći početi.

"Kako bismo izašli na kraj s ovom pandemijom, moramo imati do 70 posto stanovništva cijepljeno. To je velika zadaća. Počnimo stoga što je prije moguće s cijepljenjem zajedno, kao 27 članica, s početkom isti dan", rekla je predsjednica EK koja smatra da bi to bio znak europskog zajedništva.

Von der Leyen je istaknula da je osiguran dovoljna količina cjepiva ne samo za sve građane EU, nego i za doniranje susjednim državama i drugim državama u svijetu.

Nakon što su nadležne agencije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u već odobrile prvo cjepivo protiv covida-19, ono tvrtki BioNTech-Pfizer, raste pritisak na zdravstvenu agenciju EU, EMA. Zato je sastanak na kojem bi se to trebalo dogoditi pomaknut za nekoliko dana ranije i trebao bi se održati već u ponedjeljak.

Tako će i EU moći prije kraja ove godine početi s cijepljenjem i imati zabilježeno da je cijepljenje počelo 2020., a ne 2021., iako je riječ samo o nekoliko dana razlike.

Ursula von der Leyen je rekla da je cjepivo BioNTech-Pfizera tek prvo od potencijalnih šest koje je EU naručila.

I države članice EU koje su prije objavile da će s cijepljenjem početi 5. siječnja, poput Nizozemske i Belgije, sada šalju poruku da bi to moglo biti "nešto ranije", i to prije kraja ove godine.

Cjepiva koja je Europska komisija naručila u ime država članica bit će podijeljena svim članicama u isto vrijeme i pod istim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:42