NEVOLJE U RAJU

Cijepili 60% ljudi, a opet idu u lockdown jer su se, tvrde, ‘građani opustili‘. Ipak, iza kulisa sumnjaju na - loše cjepivo

Zemlja koja ovisi o turizmu čim je mogla počela je cijepiti svoje građane doniranim kineskim cjepivom, no brojke im i dalje rastu
Sejšeli u travnju
 Valery Sharifulin/Tass/Profimedia

Iako su cijepili više stanovnika od većine drugih država na svijetu, Sejšeli su odlučili zatvoriti škole i otkazati sve sportske aktivnosti na dva tjedna zbog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Mjere uključuju i ograničenja druženja između članova više kućanstava, rano zatvaranje barova, unatoč podatku da je ta zemlja s obje propisane doze cijepila više od 60 posto odrasle populacije. Bloomberg podsjeća kako su mjere slične onima koje je zemlja uvela krajem 2020.

- Unatoč svim naporima koje poduzimamo, situacija s koronavirusom u zemlji je kritična i prijavljuje se mnogo slučajeva zaraze - kaže Peggy Vidot, ministrica zdravstva.

Ova država u Indijskom oceanu ima nešto manje od sto tisuća stanovnika, a ekonomija joj ovisi o turizmu i međunarodnoj robnoj razmjeni, pa su odmah čim su mogli počeli cijepiti stanovništvo kineskim cjepivom koje su dobili kao donaciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Do travnja je 59 posto ukupno cijepljenih stanovnika dobilo doze Sinopharma, dok su ostali cijepljeni Covishieldom, verzijom AstraZenecinog cjepiva proizvedenoj u Indiji. Do danas je, kako navodi Bloomberg, 62.2 posto stanovništva cijepljeno, a na drugom mjestu na svijetu je Izrael s gotovo 56 posto cijepljenih.

Dužnosnici Sejšela nisu rekli zašto infekcija buja unatoč cjepivu, rekavši tek kako je moguće da su se stanovnici previše opustili tijekom i nakon proslave Uskrsa.

Iako to nitko ne želi javno reći, ponovno se sumnja u učinkovitost kineskog cjepiva, jer slična situacija se dogodila i u Čileu.

Broj aktivnih slučajeva, koji je 28. travnja iznosio 612, do trećeg svibnja narastao je na 1.068, što je velik broj za zemlju s tako malom populacijom, piše Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:41