‘DUGI MARŠ 5B‘

Cijeli svijet se pita gdje će pasti dijelovi kineske rakete, ovdje pratite njeno kretanje

Njezin prvi stadij težak je oko 11 tona kad je prazan, čime će biti jedan od najtežih predmeta koji će pasti natrag na Zemlju
Raketa Dugi marš 5B pri uzlijetanju
 Epn/newscom/Newscom/Profimed

Dijelovi kineske rakete Long March 5B ovoga bi vikenda trebali pasti na Zemlju, no zbog njezina nekontroliranog leta koji dijelom prolazi kroz gornja područja atmosfere, teško je procijeniti gdje će se to dogoditi i kada.

Znanstvenici vjeruju da će dio rakete vjerojatno izgorjeti kad u potpunosti zaroni u atmosferu, no dijelovi koji imaju visoko talište - sami raketni motori, moguće i spremnici za gorivo - mogli bi na tlo pasti u jednom komadu.

Udar se očekuje u narednim satima, ali ne može se točno predvidjeti gdje ni kada će sletjeti. Tijek pada dijelova rakete ipak možete pratiti preko nekoliko Twitter i Facebook računa.

Za početak, vrlo ažurne informacije objavljuje Aerospace Corporation preko svojeg Twitter profila.

Na Facebook stranici space-track.org također se objavljuju nove informacije o vjerojatnom odredištu pada rakete. Njeno kretanje možete pratiti i na njihovom Twitter profilu.

Ova je raketa krajem prošlog mjeseca podigla u orbitu prvi modul buduće kineske svemirske postaje Tiangong (Nebeska palača). Nakon što je obavila svoju zadaću, raketa se nastavila nekontrolirano kretati na putanji koja je sve više i više približava atmosferi.

Raketa Long March 5B spada u kategoriju teških raketa, koja u nisku orbitu oko Zemlje može podići do 25 tona korisnog tereta. Njezin prvi stadij težak je oko 11 tona kad je prazan, čime će biti jedan od najtežih predmeta koji će pasti natrag na Zemlju u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kako se nalazi u eliptičnoj orbiti koja prolazi između 41 stupnjeva sjeverne geografske širine i 41 stupnjeva južne, očekuje se da će pasti negdje unutar tog područja, koje srećom ne uključuje i Hrvatsku, čiji je najjužniji dio na geografskoj širini od 42 stupnja 22 minute sjeverno.

Govoreći u Pekingu, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da Kina pomno prati povratak rakete u atmosferu te da će većina njezinih komponenti biti spaljena pri povratku.

"Mogućnost da ovaj proces izazove štetu na površini izuzetno je niska", rekao je.

Ostaci rakete Dugi marš 5B vjerojatno će pasti u međunarodne vode, izvijestio je u srijedu kineski Global Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:22