OTIŠAO LI, OSTAO XI

Cijeli svijet priča o odvođenju bivšeg predsjednika Kine iz dvorane, no ‘micanje‘ jednog drugog moćnika je značajnije

U subotu su obznanjena su imena članova Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. Među članovima nije premijer Li Keqiang

Li Keqiang i Xi Jinping sjede dok Hua Jintaoa izvode iz dvorane

 

 Noel Celis/Afp

Kako sam napisao u tekstu u Magazinu, nije bilo teško zaključiti da će Xi ostvariti potpunu kontrolu nad Partijom što vodi kontroli nad državom. Global Times, partijsko glasilo na engleskom, objavio je tekst o 20. Kongresu Komunističke partije Kine naslovljen “Imidž Kine snažnije blista dok maršira putem modernizacije”.

Već je asocijacijom na Veliki marš, središnju točku kineske revolucije koji je vodio Mao Zedong, dao do znanja da partijski glavni tajnik Xi Jinping zaslužuje istovjetan položaj kao i utemeljitelj Narodne Republike Kine.

U subotu, posljednjeg dana Kongresa, obznanjena su imena članova Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), 205 stalnih i 170 alternativnih. Prema očekivanju, među članovima nije premijer Li Keqiang. Ranije je najavio da će se nakon dva mandata umiroviti, kao što je utvrđeno pravilima koja je postavio Deng Xiaoping.

Time je otvoreno kritizirao Xija koji je prije pet godina ukinuo dvomandatno ograničenje predsjednika države. Li će ostati premijerom do sjednice Narodnog kongresa u ožujku iduće godine kada će se mijenjati položaji na državnoj razini. U tom će mu razdoblju ovlasti i moć biti ozbiljno ograničeni.

Li je privukao pozornost kad je u rujnu otvoreno progovorio o ozbiljnim problemima s kojima se suočava kineska privreda kritizirajući politiku “nula Covid” iza koje stoji Xi. A koja je, zatvaranjem Shanghaia ovog proljeća, izazvala usporavanje rasta ekonomije, kineske s refleksima na globalnu.

image

Xi Jinping

Noel Celis/Afp

Povlačenjem Lija, ali neizborom još tri člana Stalnog Politbiroa: Li Zhanshu (72), Wang Yang (67) i Han Zheng (68) (samo su Li Zhanshu i Han Zheng su prema pravilima trebali biti umirovljeni zbog svoje dobi), u ključnom upravljačkom tijelu koje kontrolira i rad Državnog vijeća, vlade, ostaju tri osobe: Xi, partijski ideolog Wang Huning, siva eminencija politike koju vodi Xi, i čovjek zadužen za partijsku disciplinu, Zhao Leji.

Obojica su Xijevi bliski suradnici i gotovo je sigurno da ostaju u tom tijelu. U nedjelju ćemo saznati tko ulazi u 25-člani Politbiro, te u najvažnije tijelo, 7-člani Stalni Politbiro. U Centralni komitet je ušlo samo 11 žena pa NR Kina snažno maršira prema pravom patrijarhalnom sustavu. U Politbiro možda uđe jedna žena, ali u Stalni sigurno niti jedna. Xi smatra da je dovoljno da njegova žena, pukovnica Peng Liyuan, ima utjecaj na njega i njegove odluke.

Nedjelja će donijeti i ime novog premijera koji će, kako se prema imenovanjima može zaključiti, biti iz kruga Xijevih lojalista pa će vjerojatno ostvariti strepnja ekonomskih analitičara da će, nakon dva tehnokrata, Wen Jiabao, premijer u doba predsjednika Hu Jintaoa (koji je napustio, ne nužno svojevoljno, Kongres prije nego što je zaključni govor održao Xi), te Li, poziciju preuzeti osoba s političkim, a ne tehnokratskim kvalifikacijama.

U Centralni komitet nisu izabrani 64-godišnji Yi Gang, guverner kineske centralne banke i 66-godišnji Guo Shuqing, predsjedavatelj agencije za regulaciju bankarskog i osiguravateljskog sektora te zamjenik premijera Liu He (70), kineski ekonomski mag.

Koliko se može zaključiti, Xi neće niti jednu osobu postaviti i na koji položaj koji bi sugerirao da ga vidi nasljednikom. Iz čega se može zaključiti da ne kani sići s vlati, ha, vjerojatno za života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:17