PAUCI NAPADAJU?

‘Cijeli grad je pao, aparati ne rade, ne može se u sobe!‘ Hakeri srušili Las Vegas, traže milijune!

U prijavi koja je podnesena Komisiji za vrijednosne papire i burzu stoji da su u računalne sustave provalili napadom na IT podršku

Las Vegas

 Imagebroker/michael Weber/Imagebroker/Profimedia/Imagebroker/michael Weber/imagebroker/profimedia

Las Vegas se i dalje nalazi pod hakerskim napadom, otežano je rezerviranje soba, naplata, a navodno ne rade ni svi uređaji u kasinima. U četvrtak je napad prijavio ugostiteljski div Caesars Entertainment koji je potvrdio da su hakeri ukrali brojeve socijalnog osiguranja i brojeve vozačkih dozvola značajnog broja korisnika programa vjernosti, prenosi CNN.

Ova informacija je otkrivena dok se drugi veliki brend, MGM Resorts, oporavlja od vlastitog kibernetičkog napada koji se dogodio u ponedjeljak. Napad je otkriven tako što su gosti prijavili da ne mogu platiti usluge niti koristiti digitalne ključeve za ulazak u sobu, a društvenim mrežama šire se informacije da ne rade niti uređaji u kasinu.

Dva hakiranja u središte pozornosti stavila su računalne obrane nekoliko milijardi vrijednog kasina i hotela u Las Vegasu koji su dobre mete za iznuđivanje.

Caesars Entertainment, koji posjeduje poznate hotele s kasinima kao što je Caesars Palace, potvrdio je 7. rujna da su hakeri ukrali kopiju baze podataka programa lojalnosti kupaca. U prijavi koja je podnesena Komisiji za vrijednosne papire i burzu stoji da su u računalne sustave provalili napadom na IT podršku.

- Poduzeli smo korake kojima smo osigurali da neovlašteni akter izbriše ukradene podatke, iako ne možemo jamčiti da su ukradeni, poručili su iz Caesars Entertainmenta. Tvrtka nije odgovorila na CNN-ova pitanja o tome koji su koraci poduzeti i uključuju li plaćanje otkupnine.

- Nastavljamo marljivo raditi na rješavanju problema kibernetičke sigurnosti, istovremeno rješavajući potrebe pojedinačnih gostiju, stoji u priopćenju MGM Resortsa objavljenom u četvrtak ujutro. Tvrde da su u ponedjeljak, kad su se pojavile vijesti o incidentu, isključili određene računalne sustave kako bi zaštitili podatke.

Dok su zbog provala u baze podataka ovog tjedna neki katovi kasina zatvarali svoja vrata, na internetu se pojavila hakerska skupina koja je preuzela odgovornost za napad na sustave Caesars Entertainmenta i rekla da je od tvrtke tražila da plati otkupninu od 30 milijuna dolara.

Glasnogovornik FBI-a potvrdio je da ured istražuje incident kibernetičke sigurnosti u MGM Resortsu, ali je odbio daljnje komentiranje, navodeći da je istraga u tijeku.

Nejasno je tko točno stoji iza kibernetičkih napada, no skupina kibernetičkog kriminala poznata pod nazivom Scattered Spider (Raštrkani pauk) posljednjih je tjedana ciljala na kasina i hotele, prema informacijama Mandiant Consultinga - tvrtke za kibernetičku sigurnost u vlasništvu Googlea.

- Članovi hakerske skupine možda su neiskusniji i mlađi od mnogih etabliranih kiberkriminalnih bandi i timova za kibernetičku špijunažu koje podupire država, ali su ozbiljna prijetnja velikim organizacijama u Sjedinjenim Državama, rekao je Charles Carmakal, tehnološki direktor Mandiant Consultinga.

Čini se da se neki od članova skupine nalaze u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu, prema Carmakalu i drugim izvorima s kojima je razgovarao CNN. Bloomberg News izvijestio je u srijedu da je Scattered Spider odgovoran za dva kibernetička napada na Caesars Entertainment i MGM Resorts.

Izvješća da su hakeri koristili tehnike socijalnog inženjeringa u kojima se, na primjer, predstavljaju kao zaposlenici IT podrške kako bi dobili pristup organizaciji, izazvala su zabrinutost stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

- Većina organizacija usredotočuje se na prijetnje temeljene na e-pošti u svojim tehničkim alatima i protokolima. Mnoge organizacije nisu opremljene preventivnim protokolima društvenog inženjeringa koji su potrebni za hvatanje i zaustavljanje napadača koji napadaju preko telefona, rekla je Rachel Tobac, izvršna direktorica SocialProof Securitya, tvrtke za prevenciju socijalnog inženjeringa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:13