SILOVAO I UBIO ČETIRI DJEČAKA

CIJELA ZEMLJA U PANICI Pedofilska zvijer izlazi na slobodu nakon 25 godina zatvora

Bio je osuđen na smrtnu kaznu, no na tu je vrstu kazne uveden moratorij

Poljska strahuje od serijskog ubojice pedofila Mariusza Trynkiewicza koji je nakon odsluženja 25-godišnje kazne ovaj tjedan pušten na slobodu, unatoč sumnjama da bi mogao ponoviti užasne zločine. Trynkiewicz je 1989. osuđen na smrtnu kaznu jer je silovao i ubio četvoricu dječaka, ali je u Poljskoj iste godine, s padom komunizma, donesen moratorij na smrtnu kaznu, a svim osuđenicima na smrt kazna je tada izmijenjena u 25 godina.

Nekoliko dana prije puštanja u njegovoj je ćeliji navodno pronađena dječja pornografija, što je samo po sebi djelo kažnjivo zatvorom. No, u Državnom odvjetništvu zasad nisu ništa poduzeli jer, kako je rečeno, sadržaj ne prikazuje spolni odnos, ali su dali crteže vještacima koji će materijale proučiti. Njegov je odvjetnik pak, prenose mediji, kazao da će Trynkiewicz nastaviti sa svojim hobijem crtanja i da on “mora naći svoje mjesto u društvu”.

U međuvremenu se čeka odluka suda u Rzeszowu, u jugoistočnoj Poljskoj, koji je tek za 3. ožujka zakazao ročište na kojem bi se trebalo utvrditi boluje li Trynkiewicz od mentalnog poremećaja zbog kojega bi trebao biti smješten u izolaciju. Riječ je o postupku na temelju novih zakonskih izmjena koje su, međutim, prekasno stupile na snagu da se potrebni koraci provedu prije njegova izlaska na slobodu.

Policija Trynkiewicza drži pod neprekidnim nadzorom na neobjavljenoj lokaciji - ne samo da ga se spriječi u počinjenju eventualnih novih nedjela, nego i zato da bi njega zaštitili nakon niza prijetnji smrću. Neki mediji tvrde da je smješten u gradu Wroclawu.

Novinari tabloida Super Express u utorak su navečer uspjeli držati korak s kolonom šest neoznačenih policijskih vozila kojim je Trynkiewicz odvezen iz zatvora te tvrde da je smješten u jednom stanu u Wroclawu. No, zasad nema nikakvih vijesti: on se ne ukazuje na prozoru, a jedini znak života je - naručena pizza. Njegova majka je uvjerena da će on opet počiniti zlodjela, ali je priznala da mu je “iz straha” poslala 9200 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:38