NARODNA LJUBIMICA

Cijela jedna nacija oplakuje smrt - ribe. Tuguju i vlast i oporba, a posebno je teško studentima

Popularna riba živjela je u jezercu na sveučilišnom kampusu i studentima, vjerovali su, donosila sreću na ispitima
Riba Mafishi
 Twitter

Predsjednik Zambije, Edgar Lungu, pridružio se općenarodnom tugovanju zbog smrti ribe koja je živjela u jezercu na drugom najvećem sveučilištu u toj zemlji, piše BBC.

Studenti Sveučilišta Copperbelt zapalili su svijeće i prošetali kampusom u znak sjećanja na veliku ribu.

Hashtag #Mafishi, kako je bio nadimak ribi, trenutno je vrlo korišten na Twitteru u zemljama južne Afrike.

Posljednja dva desetljeća studenti ovog sveučilišta vjeruju da će im Mafishi donijeti sreću na ispitima. Mafishi, što u prijevodu s lokalnog jezika bemba znači 'velika riba', bila je stara najmanje 22 godine, a u jezercu na sveučilišta živjela je više od 20 godina, kazao je predstavnik studenata, Lawrence Kasonde.

Smrt ribe još se istražuje, javlja BBC. Uskoro će biti organiziran i posljednji ispraćaj, a razmišlja se i o balzamiranju.

Neki studenti posjećivali su ribu prije ispita, a drugi su je voljeli gledati jer ih je opuštala.

- Ona je bila ikona našeg sveučilišta, kaže student druge godine, Edwin Nambo. - Samo gledanje ribe donijelo bi mir našim dušama prije ispita i u teškim trenucima.

Predsjednik Lungu citirao je Mahatmu Ghandija u svojoj poruci povodom smrti nacionalne miljenice: - Veličina i napredak neke zemlje mogu se mjeriti po tome kako tretira svoje životinje.

I lider opozicije, Hakainde Hichilema, rekao je: - Suosjećamo sa studentima i zaposlenicima sveučilišta zbog smrti njihove voljene ribe Mafishi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:23