GLASANJE U PONEDJELJAK

Cijela Crna Gora bruji o ‘zlatnom glasu‘ koji će srušiti vladu: ‘Izdajniku nude desetke milijuna eura!‘

Oporba predvođena DPS-om Mila Đukanovića ima 40 zastupnika, a vladini dužnosnici je optužuju da je spremna platiti „zlatni glas“ nekoliko desetaka milijuna eura

Zdravko Krivokapić

 Joe Klamar/AFP

Siguran sam da ćemo imati dovoljan broj glasova zastupnika ili ćemo osigurati politički dogovor da crnogorska vlada padne u ponedjeljak, rekao je u petak navečer čelnik oporbenog SDP-a Raško Konjević, koji je krajem studenog predao inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Konjević je na taj način podgrijao sumnje dužnosnika u crnogorskoj vlasti koji se dva tjedna pitaju - tko će biti 'izdajnik' na sjednici zakazanoj za 12. prosinca.

Za rušenje Krivokapićeve vlade u crnogorskoj skupštini potreban je 41 glas. Oporba predvođena DPS-om Mila Đukanovića ima 40 zastupnika, a vladini dužnosnici je optužuju da je spremna platiti „zlatni glas“ nekoliko desetaka milijuna eura.

Tu sumnju ponovio je i sam premijer Krivokapić koji je ustvrdio da njegovu vladu ne mogu pokolebati ni oni koji ovih dana s desecima milijuna eura pregovaraju o izdaji izborne volje građana.

"Nisam slučajno rekao da je iz proračuna ranije usmjeravano 200 milijuna eura nekim čudnim tokovima. Ako je netko mogao preusmjeriti 200 milijuna znači da je zainteresiran da izmjenom volje građana vrati ono što je uložio“, rekao je Krivokapić.

Oporba koja je prijedlog za razrješenje vlade dostavila parlamentu 29. studenog, nije odgovorila na ove optužbe Krivokapića, već su ponovili da vjeruju da će njegova vlada u ponedjeljak pasti.

SDP-ov Raško Konjević ustvrdio je da inicijativa oporbe za izglasavanje nepovjerenja vladi nije isključivo motivirana željom da se ona sruši, već i željom da se konačno potvrdi tko takvu vladu podržava.

U prijedlogu za razrješenje vlade koji su crnogorskom parlamentu krajem studenog dostavili zatupnici Demokratske partije socijalista, albanskih nacionalnih stranaka, Bošnjačke stranke, SDP-a i Socijaldemokrata, navodi se da je Crna Gora pod ovom vladom dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višestranačja.

U slučaju da u ponedjeljak padne vlada Zdravka Krivokapića, u političkim krugovima spominje se mogućnost formiranja manjinske vlade koju bi podržali zatupnici Ujedenjene reformske akcije /URA/ Dritana Abazovića, a u kojoj ne bi bilo DPS-a Mila Đukanovića.

Krivokapić je zbog sjednice parlamenta otkazao susrete u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:07