‘RADNI DORUČAK‘

Charles Michel razgovarao s Čovićem i Izetbegovićem, najavljen novi pokušaj dogovora o jesenskim izborima

Čelnik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako će se razgovori o izbornoj reformi nastaviti nakon općih izbora najesen
 Charles Michel/Twitter

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, čelnici vodećih stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, potvrdili su u subotu nakon susreta s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom da će prije sjednice Europskog vijeća u lipnju pokušali usuglasiti dokument čime bi ubrzali europski put te zemlje i riješili prijepore oko provedbe jesenskih izbora.

Nakon 'radnoga doručka' koji je u rezidenciji izaslanstva EU u Sarajevu potrajao punih četiri sata čelnik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović rekao je kako ima dojam da su sve strane u BiH pripravne napraviti iskorak kako bi se na sastanku s dužnosnicima EU, koji bi se trebao održati prije okupljanja Europskoga vijeća u lipnju, usuglasila mapa puta koja po njemu mora uključivati i rješavanje prijepora oko provedbe izbornih rezultata.

„Što se tiče hrvatske strane, kazali smo da ćemo govoriti o definiranju mape puta u kojoj se moraju otkloniti nepoznanice koje se tiču provedbe izbornih rezultata“, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je dodao kako više nije realno izmijeniti izborni zakon prije održavanja izbora na jesen, no da se za sljedeće izbore koji su raspisani za 2. listopada mora usuglasiti način popune gornjeg, nacionalno koncipiranoga Doma naroda Federacije BiH.

Ustavni sud BiH izbrisao je 2017. godine odredbe koje se tiču izbora izaslanika za Dom naroda koji je za Hrvate presudan kako ih tri i pol puta brojniji Bošnjaci ne bi posve izbacili iz vlasti u entitetu Federaciji BiH, ali i na državnoj razini.

“Mi smo inzistirali na tome da riješimo pitanje onih definicija popune Doma naroda koje je Ustavni sud stavio izvan snage i to će se svakako morati riješiti. Ne može se ići u izborni proces da ne znamo kako ćemo provesti izborne rezultate“, dodao je Čović.

Pojasnio je kako bi se otklanjanjem prijepora oko provedbe izbornih rezultata značajno stabilizirala krizna situacija u BiH.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako će se razgovori o izbornoj reformi nastaviti nakon općih izbora najesen. On se usprotivio nastavku razgovora s europskim dužnosnicima u sadašnjem formatu između dviju najsnažnijih hrvatskih i bošnjačkih stranaka te je zatražio da se uključe i druge probošnjačke i građanske stranke.

„Ovoga puta svi trebaju nazočiti, ne da se izvlače i da onda skupljaju političke poene na tome što je netko drugi otišao u Bruxelles, a oni nisu. Ovo je naša zajednička zemlja, radi se o dramatičnim stvarima gdje trebaju svi nazočiti“, rekao je Izetbegović.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na svome je Twitteru objavio fotografije susreta sa Čovićem i Izetbegovićem, te naveo kako se radi na mapi puta čiji je cilj ukloniti napetosti i ostvariti napredak BiH na putu k EU. Čović se pak na svom Twitter profilu zahvalio hrvatskome premijeru Andreju Plenkoviću navodeći da se posjet čelnika Europskog vijeća dogodio zahvaljujući njegovom zalaganju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:13