ARGUMENT ZA IZLAZAK IZ EU

ČETVERO HRVATA U BRUXELLESU S PLAĆOM VEĆOM OD CAMERONA Britanski euroskeptici objavili papire koji točno otkrivaju koliko zarađuju

Analiza euroskeptične britanske stranke UKIP, relativnog pobjednika na europskim izborima
 AFP/EPH

Četiri Hrvata koji obnašaju najviše funkcije u tijelima Europske unije u kojima svaka država ima svog člana, plaćeni su više od britanskog premijera Davida Camerona. Do takve računice je došao UKIP, euroskeptična britanska stranka koja je sastavila popis 200 najplaćenijih dužnosnika Europske unije.

Teme o visokim plaćama dužnosnika institucija Europske unije nisu nikada silazile s naslovnica dnevnih novina i najčešće se spominju pri izboru članove Europske komisije, europskim izborima na kojima se biraju zastupnici Europskog parlamenta, ili kada neka država uđe u EU pa se u javnosti te države sa znatiželjom gleda na plaće koje će imati oni koji će u tim institucijama dobiti posao.

Ovog put se ta tema ponavlja uoči referenduma o ostanku ili izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz članstva Europske unije, za što se zalaže i euroskeptična stranka UKIP (Stranka neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva). Ta je stranka, koja je upravo na europskim izborima izašla kao relativni pobjednik, iako na nacionalnim izborima ne uspijeva postati relevantna, sada iskoristila visoke plaće dužnosnika EU kao argument u kampanji uoči referenduma zašto bi Britanci trebali napustiti taj klub.

EU popis bogataša

Jedinica za parlamentarne resurse UKIP-a je objavila opsežnu analizu, naslovljenu “EU popis bogataša”, u kojoj je detaljno analizirala koliko dužnosnici EU koštaju europske porezne obveznike. Podatke koje su objavili je teško osporiti, iako je jasno da se koriste u svrhu političke propagande.

Na tom popisu su sudac u Sudu Europske unije Siniša Rodin, povjerenik Neven Mimica, sutkinja Općeg suda Vesna Tomljenović i član Europskog revizorskog suda Neven Mates.

Najbolje plasiran na tom popisu je Siniša Rodin, član Suda Europske unije, koji porezne obveznike godišnje košta 284.238 funti (386 tisuća eura) te sa bruto plaćom od 196.843 funti godišnje. Ovaj izvještaj procjenjuje da Rodin, nakon svih odbitaka i dodataka, u džep stavi 189.926 funti godišnje, ili po trenutnom tečaju funte 21.366 eura mjesečno. Iako s istom bruto plaćom, Neven Mimica je na 78. mjestu i nakon odbitaka i dodataka neto prima prema ovoj računici 20.517 eura mjesečno. Članica Općeg suda Vesna Tomljenović je na 130. mjestu. Za nju porezni obveznici izdvajaju 262 tisuća funti godišnje, a ona neto dobije mjesečno, nakon odbitaka i dodataka, 19.610 eura. Neven Mates, član Europskog revizorskog suda je na 174. mjestu. Mates ima veću bruto plaću nego Tomljenović, ali ima manje dodatke i troškove. On mjesečno neto dobiva 17.299 eura.

Najskuplji dužnosnik EU je donedavni predsjednik Suda Europske unije Vassilios Skouris koji je tu dužnost napustio prije dva mjeseca. On godišnje porezne obveznike EU košta više od 400 tisuća funti, odnosno oko 544 tisuće eura. Njegova bruto osnovna plaća je 241 tisuću funti, a dodaci 109 tisuća funti.

Junckerovi prihodi

Čak i visoki troškovi za predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera čine se skromnima u usporedbi s predsjednikom Suda Europske unije. Juncker je tek na sedmom mjestu i porezne obveznike stoji oko 342 tisuća funti, odnosno oko 465 tisuća eura. Ipak, i Junckerova osnovna bruto plaća je ista kao i ona predsjednika Suda, godišnje oko 241 tisuću funti, ali Juncker ima manje dodataka. Iako bi se formalno moglo reći da je najviši političar na čelu EU institucije predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, on se na listi bogataša nalazi tek na 41. mjestu, iako s istom plaćom kao i Juncker.

Iznosi ovise o duljini staža, broju djece...

Ovaj izračun se poziva na podatke pravilnika o osoblju u EU. UKIP je izračunao ukupne troškove poreznih obveznika za plaćanje najviših dužnosnika Europske unije. Iako su neke od tih plaća izjednačene, u popisu se oni nalaze na pomalo nelogičnim mjestima jer troškovi i dodaci ovise i o obiteljskom stanju, broju djece, godinama staža u EU institucijama, udaljenosti od mjesta stalnog boravka i drugih kriterija. Zapravo, neto plaća na kraju je blizu one bruto, jer nakon što se odbiju porezi i davanja za mirovinsko, onda se tome trebaju dodati i dodaci za odvojeni život, za obitelj, stanovanje, iseljenje i drugo, što onda neto približava bruto plaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:38