DIPLOMATSKA ZAVADA

Česi i Rusi toliko se svađaju da su si sad počeli trgati ograde na predstavništvima

Prvi su počeli Rusi – naprosto su prošlog tjedna razmontirali ogradu postavljenu oko takozvane Češke kuće u Moskvi

Ruska ambasada u Pragu

 Lukas Kabon/Anadolu Agency Via Afp

Nakon što su si tijekom 2021. međusobno masovno protjerali diplomate, Rusi i Česi sad su svoju diplomatsku zavadu digli na novu razinu – međusobno si uništavaju ograde na nekretninama u svađi oko vlasništva nad zgradama u Moskvi i Pragu.

Dječjim rječnikom rečeno, prvi su počeli Rusi – naprosto su prošlog tjedna razmontirali ogradu postavljenu oko takozvane Češke kuće u Moskvi tvrdeći da je ona postavljena bez potrebnih dozvola lokalnih vlasti. Riječ je o jednoj od najvećih čeških nekretnina u Moskivi, u blizini Češke ambasade, a na noge se odmah digla kompletna češka vlast te je premijer Petr Fiala najavio kako Česi neće ostati tihi te da će u ostvarivanju svojih prava koristiti sve dostupne međunarodne alate.

Ovog tjedna tako je češko Ministarstvo vanjskih poslova Rusima poslalo prosvjednu notu, no otišlo se i korak dalje.

Praški gradonačelnik Jan Čižinský, naime, predložio je da se odmah kao vrsta odmazde ukloni zid koji okružuje Rusku ambasadu u Pragu. Ta je nekretnina, ovako i onako, od strane Rusa bila zauzeta 1968. godine tijekom ruske invazije na Prag kojom prilikom je oko zgrade sagrađen novi zid, ali izvan nadležnosti ruske diplomacije.

Kako pišu češki mediji, to dokazuje činjenica da unutar tog zida postoji još jedan, originalni zid nekretnine pa je gradonačelnik Čižinsky sad spreman na akciju.

"Ovaj zid je nelegalno postavljen, pa to čak niti ne demantiraju. Čekamo samo dozvolu Ministarstva vanjskih poslova i odmah ćemo ga srušiti", kazao je Čižinsky.

Zasad iz tog ministarstva ipak stižu pomirljivi tonovi koji sugeriraju da Češka neće slijediti ruski primjer i ići u rušenje zida.

U međuvremenu, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kazala je kako Češka kuća u Moskvi nema diplomatski status te da je ograda oko nje postavljena bez dozvole.

"Ruska strana je iznenađena pretjeranom i preemotivnom reakcijom češke strane koja ovaj problem uzdiže do trenutno najvećeg problema ruskih i čeških odnosa", kazala je Zaharova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:56