ŠTO ZAPAD ŽELI...

Čelnici Srbije i Kosova idu u Bijelu kuću, Vučić najavio: ‘Jedna točka je za nas neprihvatljiva‘

Predsjednik Srbije nije precizirao o kojoj je točki riječ, istaknuvši kako očekuje iznenađenja i teške pregovore
Aleksandar Vučić, mural sa zastavom Kosova i Avdulah Hoti
 Afp/Profimedia/Panthermedia

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u srijedu odlazak u Washington na dvodnevne razgovore između Beograda i Prištine, dok službene izjave dviju strana ukazuju na različite poglede o tom suočavanju pod pokroviteljstvom američke administracije.

Iz Vučićeva ureda danas je priopćeno kako će u Washingtonu "sudjelovati u razgovorima o ekonomskoj suradnji između Beograda i Prištine, koje organizira Bijela kuća", no srbijanski predsjednik je krajem prošlog tjedna naglasio da u ponuđenoj agendi ima jedna točka "koja je neprihvatljiva".

Predsjednik Srbije nije precizirao o kojoj je točki riječ, istaknuvši kako očekuje iznenađenja i teške pregovore, te mogući susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom

“Pošto mislim da znam što može biti sadržaj tog iznenađenja, jer to osjećam, a ne zato što imam podatke, prije će biti da ću to odbiti i da do tog susreta neće doći”, rekao je Vučić.

"Jedina tema međunarodne zajednice, kad je riječ o Kosovu, ma što da su agende, je priznanje (neovisnosti) Kosova. Suština je da (kosovski premijer) Avdullah Hoti i albanski dužnosnici govore kako idu po priznanje u SAD. Bilo je i neslužbenih izjava lidera u regiji kako ću morati potpisati sve što se stavi u Washingtonu", rekao je Vučić u subotu za TV Pink.

Vučiću bliski beogradski mediji navode kako "iznenađenje koje bi moglo biti servirano na sastanku u Bijeloj kući, u jednoj od verzija podrazumijeva da bi Beogradu bilo ponuđeno da prizna Kosovo, a da zauzvrat dobije ekonomski poticaj i ubrzani put u EU".

Beogradski tabloid Alo naglašava kako "takva ponuda neće biti prihvaćena".

Beogradski mediji danas prenose kako je premijer Kosova Avdullah Hoti u utorak izjavio da je Kosovo dosad već učinilo sve kompromise, te da je "jedini način za normalizaciju odnosa sa Srbijom međusobno priznanje dviju zemalja".

Hoti je iz Washingtona za prištinski TV Klan Kosova izjavio kako "za Kosovo nikada nije bio bolji trenutak da zaključi formiranje svoje državnosti".

On je najavio da će se u petak sastati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, ali nije mogao potvrditi da će američki predsjednik Donald Trump sudjelovati u razgovoru izaslanstava Beograda i Prištine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:00