SVETLANA TIHANOVSKA

Čelnica oporbe: ‘U Bjelorusiji je više političkih zatvorenika nego parlamentarnih zastupnika‘

Tihanovska je pozvala Europu da više pomogne demokratskim stremljenjima u Bjelorusiji te nabrojala slučajeve kršenja ljudskih prava

Svetlana Tihanovska

 Mark Thomas/Alamy/Alamy/Profimedia

U Bjelorusiji ima više političkih zatvorenika nego zastupnika u Europskom parlamentu, poručila je u srijedu u Strasbourgu čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska, pozivajući Europu da pomogne demokraciji u Bjelorusiji čija je kriza "bliža nego što vi mislite".

„Osamsto osamdeset i dva moja sugrađana su zatočena, zato što su ostvarivali svoja politička prava, za koja drugi stanovnici Europe smatraju da na njih imaju pravo”, naglasila je Tihanovska u svom govoru u Europskom parlamentu, dodajući da se među njima nalazi i njezin suprug.

Za usporedbu brojeva, istaknula je da Europski parlament ima 705 zastupnika.

Tihanovska je pozvala Europu da više pomogne demokratskim stremljenjima u Bjelorusiji te nabrojala slučajeve kršenja ljudskih prava u toj zemlji u proteklih godinu dana.

Zamolila je Uniju da se drži sankcija protiv režima Aleksandra Lukašenka te da bude dosljedna u njihovoj primjeni jer „sankcije djeluju”, kao i da ga ne naziva predsjednikom Bjelorusije jer se time „stvara kriva percepcija kod Europljana” te pozvala Europu da se drži svoje odluke da ne prizna predsjedničke izbore.

„On je građanin Bjelorusije koji je uzurpirao predsjedničku vlast nasiljem”, rekla je Tihanovska o Lukašenku.

EU optužuje Bjelorusiju da je stvorila krizu dovozeći izbjeglice s Bliskog istoka zrakoplovima na svoje granice s Poljskom, Litvom i Latvijom kako bi se osvetila za europske sankcije. Bruxelles je sankcije uveo poslije predsjedničkih izbora prošle godine za koje Zapad smatra da je bjeloruski predsjednik Lukašenko falsificirao, a nakon kojih su uslijedili masovni prosvjedi koji su nasilno gušeni.

„Već smo vidjeli koliko ovakvi režimi mogu biti opasni prema susjednim zemljama”, rekla je Tihanovska i dodala: "Bjeloruska kriza bliža je svima nama nego što to mislite".

Pitala je prisutne misle li da Bjelorusi, za koje je rekla da nisu sigurni ni u svojoj zemlji niti u inozemstvu, razumiju što „mislimo kad govorimo o dugim procesima i birokraciji i diplomaciji” EU-a.

„Mislite li da im izjave duboke zabrinutosti bude povjerenje?”, pitala je Tihanovska, a zatim rekla da Bjelorusi žele iste one stvari koje uživaju Europljani u ostatku Europe.

Pitala je također hoće li Europa imati hrabrosti djelovati sada ili „ćemo čekati još jednu godinu”.

„Nemamo još jednu godinu. Nema je Bjelorusija, niti Europa”, kazala je Tihanovska i dodala da izbjegavanje sukoba s nasilnikom samo dovodi do situacije koja može biti „još skuplja i još opasnija”.

Tihanovska je Lukašenkov režim nazvala diktaturom i usporedila s virusom za koji je rekla da se ne smije ignorirati jer će u protivnom liječenje biti teže u budućnosti.

Strategija je, kako je rekla, da virus najprije treba izolirati kako se ne bi dalje širio, zatim da treba započeti liječenje kako bi se uklonile njegove negativne posljedice, a na kraju izgraditi imunitet da „tijelo i dalje ostaje u dobroj formi”.

„Iste ove strategije Europa može primijeniti kada se bori protiv virusa diktature”, dodala je Tihanovska.

„Svaka zemlja ima svoj vlastiti put prema demokraciji, ovo je naš. Ja sam danas ovdje kako bih vas pozvala da zajednički kročite tim putem s nama", zaključila je Tihanovska.

Vijeće EU-a za vanjske poslove odlučilo je 15. studenoga proširiti režim sankcija EU-a za Bjelorusiju kako bi se mogli kazniti pojedinci i pravne osobe koji organiziraju instrumentalizaciju ljudi ili sudjeluju u njoj, uključujući zračne prijevoznike, putničke agencije i druge posrednike.

Postignut je politički dogovor o petom krugu uvrštavanja na crnu listu kako bi se odgovorilo na stanje na granici, trgovinu ljudima i nastavak represije u Bjelorusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:06