TAJNO ORUŽJE

Čelična brigada vodit će presudni udar: ‘Većina nas ima diplomu. Točno znamo koliko Rusa moramo ubiti!‘

Engleski reporteri probili su se do tajne lokacije na kojoj traju završne pripreme za protuofenzivu...

Ukrajinski vojnici/Ilustracija

 Thomas Coex/AFP

Ukrajinske oružane snage formirale su osam novih, "jurišnih" brigada koje će sudjelovati u skorašnjoj protuofenzivi, priopćilo je iz Kijeva ministarstvo unutarnjih poslova. Spomenute brigade sastoje se od 40.000 vojnika dobrovoljaca, ali prije nego što budu spremni za sudjelovanje u borbama, trebat će proći dodatnu obuku, koja će trajati još dva do tri tjedna.

Još je tajna kada će i kako početi ofenziva, a Oleksij Danilov, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da samo pet osoba zna za plan. Oleksij Reznikov, ministar obrane, dodao je prošli tjedan da su pripreme gotovo dovršene, nekoliko dana nakon što je NATO objavio da je Ukrajincima isporučeno 98 posto obećanih tenkova. A kako izgledaju posljednji dani njihove obuke, pokazala je reportaža The Guardiana.

Na mirnoj livadi daleko od prve linije bojišta odjekuju pucnji dok se vojnici kreću naprijed u formaciji, dron lebdi samo nekoliko metara dalje dok obavještajni časnik prenosi informacije o tome što čeka ratnike. Ovo je vježba, ali Čelična brigada graničara uskoro će se pridružiti bitci na golemoj, utvrđenoj crti bojišnice koja dijeli teritorij koji drži Ukrajina od onog koji su okupirale ruske snage.

Tajna lokacija obuke

"Kada sam čuo za ovu brigadu, odmah sam tražio da dođem jer sam želio biti dio vodeće jedinice u ofenzivi", ispričao je Anton, 25-godišnji obavještajni časnik, koji je prethodne dvije godine služio u ukrajinskoj graničnoj straži. "Spremni smo osloboditi naš teritorij od Rusa. Samo čekamo zapovijed." Čelična je jedna od 12 novih ofenzivnih brigada ustrojenih od početka godine u pripremama za ukrajinsku protuofenzivu, koja bi mogla odrediti ishod rata, ali i ukrajinske veze sa Zapadom, s obzirom na porast zamora od rata u Washingtonu, daleko najvažnijem savezniku Ukrajine.

Iako Služba granične straže može dočarati sliku aparatčika koji se dosađuju dok udaraju pečate u putovnice, u stvarnosti, od ruske invazije 2014., ukrajinski graničari bili su na čelu otpora, baš kao i nakon 24. veljače 2022. Graničarima je pripadao i vojnik koji je prošle godine na Zmijskom otoku izgovorio slavnu rečenicu: "Ruski ratni brod, jebi se". Na čelu nove Čelične brigade je Paditel Valerij Borisovič, koji je vodio graničare koji su branili Mariupolj koji su Rusi zauzeli nakon tromjesečne opsade tvornice čelika Azovstal. U Ukrajinu se vratio u rujnu nakon razmjene zarobljenika.

Iz sigurnosnih razloga mjesto na kojem se obučavala njegova brigada ostaje tajno. U nedjelju je predsjednik Zelenski slavio ono što je nazvao "čeličnom i nepopustljivom graničarskom stražom Ukrajine", pozdravljajući jedinice koje se bore u Bahmutu, Avdijevki i Marinki. "Moramo osloboditi našu zemlju i naš narod od ruskog ropstva, ali glavne bitke tek predstoje. Moramo obnoviti punu liniju naše državne granice i na kopnu i na moru", najavio je Zelenski.

No, to će biti ogroman zadatak. Ruske snage povukle su se iz Hersona, ali su od tada sagradile ono što je Ministarstvo obrane u Londonu nazvalo "nekim od najopsežnijih sustava vojnih obrambenih objekata viđenih bilo gdje u svijetu tijekom mnogo desetljeća". Oni uključuju razrađene linije rovova i "zmajeve zube"; betonske piramide za zaustavljanje prelaska oklopnih vozila, okružene minskim poljima.

Brigada sveučilišnih diplomaca

Samo što se ni Ukrajina više ne mora oslanjati isključivo na svoje zapadne saveznike za satelitske snimke koje bi im pokazale kako je uređena ruska obrana. Turski proizvođač Bayraktar donirao im je naoružane dronove, a 14 milijuna funti potrošeno je na satelit Iceye finske proizvodnje. Sada vojnoj obavještajnoj službi šalju radarske slike visoke razlučivosti, iako s tri sata kašnjenja. To kašnjenje ono je što izviđačke dronove čini kritičnim u borbi u stvarnom vremenu. Čelična brigada prepuna je sveučilišnih diplomaca, a obavještajni rad i izviđanje posebna su specijalnost za grupnu obuku ovdje.

"Apsolutno je kritično za nas imati precizne informacije", rekao je zapovjednik postrojbe s pozivnim znakom Wildfield. "Rusi nemaju ograničenja, imaju daleko više streljiva od nas, znatno više ljudi. A ne znamo koliko je od njih wagnerovaca i ne mare za žrtve, šalju ljude u valovima i pucaju, pucaju, pucaju. Zato se mi moramo boriti inteligentno", pojasnio je ukrajinski zapovjednik.

Pripadnici Čelične brigade nedavno su se vratili s obuke u Britaniji, gdje su učili taktičku prvu pomoć koju su prenijeli drugim borcima. Andrij, zapovjednik bataljuna, rekao je: "Želimo ići u ofenzivu i pritom ubiti najmanje tri Rusa za svaki život naših boraca."

Pronalaženje visokomotiviranih novih ratnika bio je izazov. Većina onih koji su bili voljni boriti se za svoju zemlju pridružila se ubrzo nakon invazije, ali ne svi. Jedan od njih, pod nadimkom Golden Boy, sprema se vratiti na prvu crtu bojišnice nakon što je prošle godine zadobio ozljedu glave tijekom borbi za Marinku.

"Pridružio sam se Čeličnoj brigadi kako bih mogao prenijeti ono što znam o borbi protiv Rusa. Mnogi ljudi prvi put vide borbu. Čak i za one koji su se 2014. borili u Donbasu, ovo je sasvim drugačija vrsta rata", opisao je ukrajinsko bojište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:08