OČI ŠIROM OTVORENE

‘Čekali smo 40 godina, ali danas je taj dan! Konačno ćemo dokazati da izvanzemaljski život ipak postoji‘

Priča počinje prije 40 godina kada su dvojica pijanih japanskih astronoma poslali radio signal prema zvijezdi Altair

Ilustrativna fotografija

 /Us Navy

Tim japanskih znanstvenika na čelu s Shinyom Narusawom - sasvim ozbiljno - očekuje kako će se baš danas dokopati svetog grala astronomije i dokazati kako u Svemiru nismo sami!

Priča koja nalikuje na one s ruba znanosti počela je prije točno 40 godina kada su, kako piše britanski Daily Mail, dvojica pijanih japanskih astronoma, Masaki Morimoto i Hisashi Hirabayashi, poslali radio signal prema zvijezdi Altair koja je od Zemlje udaljena 16,7 svjetlosnih godina.

Koristeći teleskop američkog Sveučilišta Stanford japanski je dvojac poslao poruku koja je imala za cilj svim izvanzemaljcima koji kruže oko zvijezde Altair pokazati kako izgleda život na Zemlji.

Danas, četrdeset godina kasnije, tim astronoma sa Sveučilišta Hyogo nada se da će konačno dobiti odgovor koji su tako dugo čekali i da će dokazati da izvanzemaljski život ipak postoji.

Golemi radioteleskop postavili su tako da mogu primiti odgovor s bilo koje od planeta koje kruže oko Altaira. Današnji dan (22. kolovoza) smatra se najvjerojatnijim za odgovor izvanzemaljske inteligencije, iako je potpuno nejasno koliko su realna očekivanja japanskog tima.

Izvorni radio signal koji su Morimoto i Hirabayashi poslali 15. kolovoza 1983. godine predstavljao je 13 crteža "prepakiranih" u radiosignale. Crteži prikazuju evoluciju života na Zemlji - od jednostaničnih organizama, preko riba i gmazova, sve do majmuna i ljudi.

U nadi da će dobiti odgovor, tim predvođen Narusawom koristi antenu promjera od 64 metra nazvanu "Usuda Deep Space Center".

- Velik broj egzoplaneta (planeta koji kruže oko drugih zvijezda) otkriven je od devedesetih do danas. Oko zvijezde Altair možda kruži planet čija atmosfera može podržati nastanak života - kaže Narusawa.

Zvijezda Altair smještena je u zviježđu Orao i jedna je od najsjajnijih na noćnom nebu.

Zasad nije otkriven niti jedan planet u orbiti oko Altaira, pitanje je samo je li ta činjenica bila poznata Morimotu i Hirabayashiju kada su emitirali svoju poruku.

Prema jednom izvješću iz 2008. godine, oni su na tu ideju došli nakon što su popili piće ili dva previše, a prema njihovih originalnim proračunima odgovor izvanzemaljaca trebao je stići još 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:22