DOZVOLA ZA UBIJANJE

Čečenski lider nudi Putinu svoje zloglasne pse rata: ‘Invazija je prespora, mi ćemo dokrajčiti naciste!‘

Čečenske postrojbe pod njegovom upravom poznate su po ekstremnom nasilju, a svoje metode torture pokazali su i prije invazije

Čečenski borci

 AFP

Čečenski lider Ramzan Kadirov poručio je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da u Ukrajinu pošalje svoje zloglasne trupe kako bi "dokrajčili naciste".

Kako javlja Telegraph, Kadirov je izrazio uvjerenje da je ruska invazija prespora, te rekao da je dio svojih trupa koje je već poslao u Ukrajinu savjetovao da budu odlučniji i agresivniji. Putina je zatražio dozvolu da svim specijalnim snagama izda zapovijed "kako bi dokrajčili naciste i teroriste u Ukrajini".

- Taktike kojima se Rusija služi u Ukrajini su prespore. Sada trebamo potpunu vojnu koordinaciju, pravilno raspoređivanje trupa i odlučan napad. Moramo dovršiti ono što smo započeli i to jako brzo - kazao je čečenski čelnik dodavši kako se taktike moraju mijenjati nakon što su Ukrajinci odbili dvije ponude za pregovaranje.

image

Ramzan Kadirov (lijevo) sa suradnikom

Said Tzarnaev/AFP

Čečenske postrojbe pod njegovom upravom poznate su po ekstremnom nasilju, a svoje metode torture pokazali su i prije invazije na Ukrajinu. U audio snimci koja je dospjela u javnost Kadirov i njegov bliski suradnik dogovaraju ratne taktike, u vrijeme, početkom veljače, dok je Putin tvrdio kako nema nikakve namjere napasti Ukrajinu.

Njegov vojni savjetnik Daniil Martinov rekao mu je tada kako su postrojbe spremne za prelazak ruske granice već početkom mjeseca. Našalio se: 'Spremni smo zaplesati".

Putinov saveznik Kadirov čeličnom rukom vlada nekoć odmetnutom Čečenijom dulje od desetljeća, a vlast mu se, javlja Telegraph, zasniva na torturi i brojnim ubojstava disidenata i oporbenjaka. Proveo je i čistku u LGBT zajednici 2017., kada su pripadnici sigurnosnih službi uhitili homoseksualce i lezbijke te ih izložili mučenjima poput elektrošokova ili vješanjima za noge u podzemnim zatvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:42