BIVŠI PREMIJER

Carles Puigdemont pozdravio usvajanje zakona o amnestiji za katalonske separatiste

Amnestijom se obustavljaju sudski progoni Katalonaca koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti

Carles Puigdemont

 Josep Lago/Afp

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, godinama u egzilu u Belgiji, pozdravio je u četvrtak usvajanje zakona u španjolskom parlamentu o amnestiji za separatiste umiješane u pokušaj otcijepljenja Katalonije 2017. kao "povijesni dan" u "dugoj borbi" za neovisnost te pokrajine.

Amnestijom se obustavljaju sudski progoni Katalonaca koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti.

"Danas je bio povijesni dan u dugoj, postojećoj i neriješenoj borbi između Katalonije i španjolske države", rekao je Puigdemont u svečanom govoru u Waterloou, nedaleko od Bruxellesa, gdje se sklonio 2017. kako bi izbjegao sudski progon španjolskog pravosuđa koji ovim zakonom prestaje.

Španjolska lijeva vlada predvođena premijerom Pedrom Sanchezom je još prije šest mjeseci najavila zakon kojim bi moglo biti obuhvaćeno oko 370 Katalonaca, ali ga je pravno i u parlamentu osporavala desnica zbog čega je tek sada došao na konačno glasanje.

Zakon o amnestiji je u parlamentu danas usvojen sa 177 glasova "za" i 172 "protiv".

Sanchez je ranije rekao da će taj zakon dovesti do pomirbe i suživota u autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika.

Stranke desnice su u Madridu organizirale u nedjelju prosvjed na kojem se prema njihovoj procjeni okupilo 80.000 prosvjednika, a prema Sanchezovoj vladi 20.000. Narodna stranka desnog centra i desni Vox optužili su Sancheza za "izdaju".

Katalonska zagovornica neovisnosti Miriam Nogueras je tijekom parlamentarne rasprave rekla da je "danas dobivena bitka u stoljećima dugom sukobu između katalonske i španjolske nacije".

Katalonija je posljednjih 14 godina imala vladu koja je zagovarala odcjepljenje od Španjolske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 20:52