KRAĐA IDENTITETA

Carinici u Tel Avivu kopirali britanske putovnice za ubojice

Brojevi putovnica su kopirani, a zatim iskorišteni za izradu novih dokumenata, sa slikama agenata, ali podacima nevinih Europljana
 AP

Izraelski carinici potajno su u zračnoj luci u Tel Avivu kopirali putovnice britanskih, irskih, francuskih i njemačkih državljana koje su korištene u likvidaciji čelnika Hamasovog militarističkog krila, otkrili su diplomatski izvori - piše Telegraph.

Svim Europljanima, njih ukupno 11 čiji su identiteti ukradeni i iskorišteni prilikom atentata na Mahmoud al-Mabhouha, putovnice su nakratno bile oduzete prilikom rutinske provjere na aerodromu.

Izvori su obavijestili ministre o prevari carinskih službenika.

Britanski državljani koji su se, zajedno s ostalim Europljanima, našli na Interpolovoj tjeralici, trenutno žive u Izraelu. Identitet im je ukraden na jednom od posljednjih putovanja.

Brojevi putovnica su najvjerojatnije kopirani, a zatim iskorišteni za izradu novih dokumenata, sa slikama Mosadovih agenata, ali podacima nevinih Europljana.

Identiteti francuskih, njemačkih i irskih državljana također su pribavljeni na ovaj način.

Svih šest britanskih putovnica nisu bile biometrijske, te nisu imale ugrađene čipove, čime ih je lako krivotvoriti - smatra Michael Levi, profesor kriminalistike na Sveučilištu u Cardiffu.

"Organizacija koja je sposobna maknuti čovjeka na ovaj način, svakako posjeduje logistiku za ovakvu krađu identiteta", tvrdi Levi.

Otkriće diplomatskih izvora da su izraelski dužnosnici kopirali putovnice, prvi je slučaj kojim se Izrael dovodi u direktnu vezu s ubojstvom, te još više pojačalo pritisak na izraelsku vladu koja se nalazi u središtu diplomatskog skandala oko ubojstva Hamasovog čelnika prošlog mjeseca u Dubaiju.

Podsjetimo, Mahmoud al-Mabhouha jedan je od osnivača militarističkog krila Hamasa - Izzedine al-Qassam. Izrael traga za njim od 1989. godine nakon što je oteo i ubio dvojicu izraelskih vojnika koji su bili na dopustu.

Al-Mabhouha je ubijen 20. siječnja u svojoj hotelskoj sobi u Dubaiju, za što je optuženo 11 osoba, uključujući i ženu.

Britanski državni tajnik David Miliband prošlog se tjedna u Londonu sastao s izraelskim veleposlanikom Ronom Prosorom, nakon što je incident zamalo uzrokovao veliku diplomatsku krizu.

Prosor je incident s putovnicama nazvao "nečuvenim". No ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je prerano nagađati tko je odgovoran za krađu identiteta u zračnoj luci.

Konzervativni vođa David Cameron izjavio je kako Izrael mora pružiti garanciju da neće podržavati korištenje britanskih identiteta u operacijama svoje tajne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 10:25