OMILJENA META HAKERA

Čak i Rusi priznaju: ‘Stranice Kremlja, Vlade, Aeroflota i Sberbanke su pod neviđenim cyber napadima‘

Rusija postaje sve izoliranija od globalnih financijskih sustava i lanaca opskrbe, pa vlada predlaže niz mjera za podršku IT sektoru

ilustrativna fotografija

 Jakub Porzycki/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Internetske stranice ruske vlade suočene su s neviđenim kibernetičkim napadima i ulažu se tehnički napori za filtriranje stranog internetskog prometa, objavila je u četvrtak novinska agencija TASS pozivajući se na rusko ministarstvo za digitalni razvoj.

Ruska vlada i državne tvrtke bile su meta zbog događaja u Ukrajini, a web stranice Kremlja, vodećeg avioprijevoznika Aeroflota i Sberbanke su među onima koje su imale prekide ili privremene probleme s pristupom posljednjih tjedana.

Ministarstvo je objavilo da radi na prilagodbi na nove uvjete zbog sve češćih kibernetičkih napada.

"Ako je ranije njihova snaga u trenucima najvećeg opterećenja dostizala 500 gigabajta, sad je na jednom terabajtu", navode u ministarstvu. "To je dva do tri puta snažnije od najozbiljnijih incidenata ove vrste koji su ranije prijavljeni".

Pošto Rusija postaje sve izoliranija od globalnih financijskih sustava i lanaca opskrbe, vlada je predložila niz mjera za podršku IT sektoru.

Tehnološke tvrtke imat će pristup povlaštenom oporezivanju i uvjetima kreditiranja, a ministarstvo za digitalni razvoj već je predložilo ruskim IT tvrtkama da razgovaraju o postupnom prijenosu komponenti tehničke podrške sa stranim tvrtkama.

Interfax je u srijedu objavio, pozivajući se na nacrte vladinih dokumenata, da je ministarstvo za digitalni razvoj predložilo izdvajanje 14 milijardi rubalja (134,30 milijuna dolara) za podršku IT tvrtkama u obliku bespovratnih sredstava.

Reuters nije mogao odmah provjeriti to izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2022 10:01