VLADA DOBILA POVJERENJE

Čak i oni koji su glasali za Berlusconija rekli su mu: Ovo je zadnji put!

 AFP

Vlada Silvija Berlusconija izbjegla je u petak pad u Zastupničkom domu talijanskog Parlamenta - ali se to glasanje o povjerenju doima kao Pirova pobjeda.

Do zadnjeg časa nije bilo izvjesno niti to da će Zastupnički dom okupiti kvorum od 316 nazočnih članova, jer je oporba ostala pred vratima za prvog kruga glasanja. Kvorum su spasili radikalci, koji nisu htjeli bojkotirati sjednicu, za razliku od ine oporbe, kompaktne u bojkotu. Mala stranka Marca Panelle i Emme Bonino nije toliko željela pomoći Berlusconiju (koji je svojedobno poslao Emmu Bonino u Evropsko povjerenstvo), koliko je željela zagorčiti život Demokratskoj stranci, na čijoj se listi uspjela probiti u Parlament, jer sama ne bi bila prešla prag.

Rizična većina

Berlusconi je skupio 316 glasova, ne samo relativnu većinu nazočnih (ovaj put je bilo dovoljno 309), nego i apsolutnu većinu od 630 članova Zastupničkog doma. Ipak je ta većina krajnje rizična: dio zastupnika je izrijekom naglasio da je to zadnji put što daju povjerenje Berlusconiju. Čekaju Zakon o stabilnosti i napretku (kako se sada pompozno zove državni proračun), odgođen za sljedeći tjedan, koji ni čudom ne može zadovoljiti sve.

Oporba sada muči i mrcvari Berlusconijevu tanku većinu, baš kao što je i on mučio i mrcvario tadašnju većinu Romana Prodija, rušeći ga polako i nemilosrdno 2008.

Plan za eskiviranje

Ovoga časa ama baš nitko ne bi uložio ni cent na okladu da će Berlusconi izdržati do ustavnog kraja svog mandata u proljeće 2013.

Najvjerojatnije je da će sadašnja vlada pokupiti krpice u siječnju, kako bi predsjednik Napolitano raspisao izbore u travnju 2012. Tako bi Berlusconi eskivirao referendum protiv sadašnjega izbornog sustava, koji je sam njegov predlagač, legistički ministar Roberto Calderoli, iskreno nazvao “svinjarijom”. Za taj referendum skupljeno je 1,2 milijuna potpisa, znatno više od nužnih 500.000, što pokazuje koliko je sadašnji sustav omrznut - jer po njemu stranački vrhovi sastavljaju blindirane kandidatske liste, bez obzira na preferencije birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:06