‘DECISION POINTS’

Bush: Morao sam izabrati između alkohola i očinstva

Nekadašnji predsjednik tvrdi da se njegovi zadaci sada sastoje od iznošenja smeća i pranja posuđa

Početak nove knjige Georgea W. Busha “Decision Points” otkriva trenutak u kojem je taj, u najmanju ruku osebujni bivši američki predsjednik napokon odlučio prestati piti. To je otkrio sam Bush u utorak na jednom skupu u Dallasu, gdje je najavio da će knjiga biti objavljena u studenome.

Ljubav je prevagnula

Na samom početku memoara Bush se prisjeća trenutka kada ga je njegova supruga Laura, koja je i sama nedavno objavila knjigu, natjerala da se zapita uživa li više u alkoholu, nego u očinstvu. Tada je odlučio prestati piti, svjestan svoje “ovisničke naravi” te se alkohola, tvrdi, ostavio u potpunosti. Priznao je i da je, dok je vagao između “cuge” i očinstva, vagao i između “cuge” i svoje supruge. No, ljubav je, čini se, pobijedila, a Bushova karijera profitirala. Nakon te odluke krenuo je u utrku za predsjednika.

Povratak u normalu

Bush tvrdi da je ova knjiga manje autobiografija, a više analiza ključnih odluka u njegovu životu - onih prije i poslije mandata. Teme kroz koje u njoj prolazi uključuju ratove u Iraku i Afganistanu, njegove “odgovore” na terorističke napade te financijsku krizu kroz koju svijet prolazi.

Stoga se nada da će njegova knjiga biti oruđe u rukama povjesničara, čija će zadaća biti analizirati i ocijeniti njegova dva mandata.

- Mislim da ne možete donijeti zaključak o predsjedničkom mandatu dok ne prođe neko vrijeme. Zato vas želim staviti u moju poziciju - objasnio je.

Bush, koji se po završetku mandata 2009. godine sa suprugom odselio u Dallas, tijekom govora nije propustio priliku i našaliti se na svoj račun. Otkrio je da se njegovi zadaci sada sastoje od iznošenja smeća i pranja posuđa te da je tek sada shvatio koliko je njegov život bio drugačiji dok je bio predsjednik. Primjerice, sada mora sam šetati svog psa.

- I tako ja, bivši predsjednik SAD-a, šetam susjedstvom s plastičnom vrećicom u ruci, skupljajući ono što sam uspješno izbjegavao punih osam godina - zaključio je Bush.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:26