OŠTAR DIJALOG

Burna rasprava u crnogorskom parlamentu, pada li Milo Đukanović?

 Privatni album

Crnogorski parlament nastavio je u srijedu raspravu o povjerenju vladi premijera Mila Đukanovića o čemu bi se zastupnici do kraja dana trebali izjasniti.

Treći dan debate protiče u oštrom dijalogu Đukanovića, premijera i čelnika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), i predsjednika parlamenta i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića, do jučerašnjih koalicijskih partnera.

Oporbena Pozitivna Crna Gora, koja će, očito odlučiti o preživljavanju Đukanovićeve vlade, ponudila je Plan izlaska iz političke krize. Tim dokumentom, koji je izazvao opće zanimanje, predviđa se da vlada otvori vrata svim parlamentarnim strankama, a imala bi zadatak da pripremi redovne izbore.

Obraćajući se Đukanoviću potpredsjednica Pozitivne Azra Jasović je rekla da „pravde nema ako nema poštenih izbora“.

"Taj plan nudi da oporba uđe u vladu i kontrolira vas. To nismo uradili samo zbog nas, već i zbog svih. Ovaj plan nije niti pobjednički niti gubitnički. Ovaj plan nudi da više nema podjela na vaše i naše“, kazala je Jasavić, tražeći od zastupnika da se opredijele po vlastitoj savjesti.

Da bi vlada dobila povjerenje potrebno je da je podrži 41 zastupnik u parlamentu od 81 mjesta.

Đukanovićev DPS s manjinskim strankama ima 39 glasova, te su četiri zastupnika Pozitivne od presudne važnosti za preživljavanje vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:45