DRAMA U ŠPANJOLSKOJ

Bujica odnijela auto u rijeku, 10-godišnjak se uspio popeti na drvo: ‘Jadno dijete gore je provelo cijelu noć‘

Španjolska civilna garda izvijestila je kako su dječakova majka i sestra pronađene, ali spasilačke službe još traži njegova oca

Spašavanje dječaka u Španjolskoj

 Guardia Civil/X

Desetogodišnji dječak preživio je poplavu u Španjolskoj tako što se popeo na drvo i držao za njega preko noći, objavio je BBC.

Vlasti su priopćile kako je automobil njegove obitelji odnijela rijeka, a mališanov otac i dalje se vodi kao nestao.

Desetogodišnjak je nakon spašavanja zadržan na liječenju od hipotermije.

- Dječakova obitelj, koja inače živi u ruralnom području, pokušavala je pobjeći od poplava kad im je bujica odnijela automobil u rijeku. Jadno dijete cijelu noć provelo je na drvetu - rekla je Isabel Díaz Ayuso, čelnica madridske regije.

Španjolska civilna garda izvijestila je kako su dječakova majka i sestra pronađene, ali spasilačke službe još traži njegova oca.

U poplavama u središnjoj Španjolskoj poginule su najmanje tri osobe (sve su bile iz regije Toledo, jugozapadno od Madrida), a za još troje ljudi se traga.

Bujice su u najteže pogođenim regijama jugozapadno od Madrida srušile mostove, a ceste su se zbog obilne kiše pretvorile u rijeke blata.

Španjolska meteorološka služba u nedjelju je zabilježila rekordnu količinu oborina od 90 litara po četvornom metru. Svi stanovnici pogođenih područja dobili su SMS upozorenja, a oglasio se i alarm za oluju.

- Savjesni ljudi, koji su se pridržavali savjeta da ostanu kod kuće, pomagali su spasilačkim službama koje su primile nekoliko tisuća poziva upomoć - priopćile su vlasti.

Španjolska je, kao i velik dio južne Europe, ovoga ljeta pretrpjela intenzivan toplinski val.

- Globalno zatopljenje znači više isparavanja vode tijekom ljeta, što dovodi do intenzivnijih oluja - upozoravaju znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:22