IZRAEL OPTUŽUJE

Brutalni video potvrđuje: UN-ov djelatnik surađivao je s Hamasom na dan masakra

Na ulazu u kibuc Beeri snimljen je Faisal Ali Musalam Naami kako pljačka i u auto ubacuje leš Izraelca

Faisal Ali Musalam Naami u kibucu Beeri

 South First Responders/Wp

Izraelske vlasti objavile su da je humanitarni radnik UN-a sudjelovao u napadima na Izrael 7. listopada. Na videosnimci se navodno vidi kako uklanja beživotno tijelo Izraelca koji je bio upucan u kibucu Beeri i odlazi s njim.

Naime, Izrael je u siječnju izvijestio UN-ovu Agenciju za pomoć i rad (UNRWA) da su Faisal Ali Musalam Naami (45) i 11 drugih zaposlenika UNRWA-e sudjelovali ili pružili podršku Hamasovu napadu na južni Izrael koji je ubrzao izraelski rat na opkoljenom palestinskom području. Izraelske vlasti rekle su da su Hamas i njegovi saveznici, naoružani napadači, ubili 1200 Izraelaca i uzeli 253 ljudi kao taoce u Gazi. Te su izjave gurnule Ujedinjene narode u krizu i potaknule SAD, kao najvećeg donatora agencije, ali i druge države da obustave financiranje te humanitarne agencije, što prijeti slomom njezinih operacija u Gazi i na širem području Bliskog istoka.

image

Faisal Ali Musalam Naami i naoružani borac Hamasa prebacuju tijelo mrtvog Izraelca u auto

South First Responders/Wp

Snimka osobe koju je Izrael identificirao kao Naamija bila bi prva koja se pojavila u javnosti o bilo kojoj od optuženih osoba koje su sudjelovale u napadu. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant objavio je snimku zaslona iz videa na konferenciji za novinare u petak kao dio dosjea koji je javno identificirao optužene humanitarne radnike.

"UNRWA je izgubila legitimitet i više ne može funkcionirati kao tijelo UN-a", rekao je Gallant.

Snimka CCTV-ja, koju je objavio The Washington Post, pruža potpuniju sliku od kratkog izvještaja u javnom dosjeu u kojem se tvrdi da je Naami "bio umiješan u otmicu vojnika iz Beerija." Izrael je također optužio Naamija da je bio dio brigade Hamasa u njegovu rodnom gradu Nuseiratu. Naime, nakon što je prošli mjesec imenovan u povjerljivim izraelskim dokumentima, The Post je pronašao slike Naamija na internetu i zatim upotrijebio softver za prepoznavanje lica kako bi pronašao vjerojatno podudaranje s njim u snimci od 7. listopada. Post je pronašao i druge indicije koje upućuju na Naamija kao osobu na snimci. Nissan Terrano II na snimci izgleda jednako kao i automobil (ista marka i model) pokraj kojeg je Naami prikazan u objavama na društvenim mrežama, uključujući oštećenu oblogu na stražnjem staklu.

image

Faisal Ali Musalam Naami

Faisal Ali Musalam Naami/Facebook

Prije konferencije za novinare u petak dužnosnik za sigurnost rekao je The Postu da su izraelske vlasti identificirale čovjeka na snimci kao Naamija. Snimka je među dokazima koje je Izrael koristio kao temelj za svoje optužbe protiv njega. Na snimci od 7. listopada SUV vozi prema otvorenim vratima do kibuca Beeri, malo nakon 9.30 ujutro, i zaustavlja se upravo kod ulaza gdje na zemlji nepomično leže trojica propucanih, izvučenih iz automobila. Iz terenca izlaze dva muškarca, od kojih je jedan identificiran kao Naami, prilaze jednom od muškaraca, podižu ga i stavljaju u prtljažnik. Ostalu dvojicu su ostavili gdje su ubijeni.

Prema izjavi njegova kolege iz UNRWA-a, koji je želio ostati anoniman jer je osoblju Agencije rečeno da ne razgovara s novinarima, 16. listopada su Naami, njegovo petero djece i jedna od njegove dvije žene ubijeni u napadu na njihov dom u Nuseiratu. Njegovo ime, ime žene i imena njegove djece nalaze se na popisu ubijenih u izraelskim napadima na Gazu.

image

Prizori iz Gaze nakon izraelskog bombardiranja

Majdi Fathi/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Majdi Fathi/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Izraelske snage,pak, tvrde da "nisu upoznate s udarom na to područje u određeno vrijeme", ali nisu odgovorile na pitanje je li im Naami bio meta. U svakom slučaju, mogućnost da je neki od zaposlenika te agencije surađivao s Hamasom dovela je do problema s njezinim funkcioniranjem, a o njoj gotovo u potpunosti ovise Palestinci u Gazi.

Glasnogovornica UNRWA-e Tamara Alrifai rekla je da se "muškarac koji odgovara Naaminu identitetu" pridružio agenciji 2006. kao socijalni radnik. No, rekla je da ne može komentirati istragu koja je u tijeku, niti potvrditi je li on na snimci koju je objavio The Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:13