KRIZA I KAOS U UKRAJINI

BRUTALNI ODREDI PLAĆENIKA Specijalci za svakog uhićenog dobivaju 3.000 dolara nagrade

Ukrajinski premijer Mikola Azarov podnio je ostavku, ali krizi se ne nazire kraj
A woman walks in front of riot police troops on Grushevsky Street near European square in central Kiev on January 28, 2014. Ukrainian lawmakers scrapped on January 28 draconian anti-protest laws that have angered the opposition, in a move aimed at bringing a deadly two-month standoff to an end. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV/AFP / GENYA SAVILOV

Prema dogovoru s oporbom, ukrajinski premijer Mikola Azarov podnio je ostavku prije izvanrednog zasjedanja parlamenta - Vrhovne Rade.

Dogovor je bio da nakon odlaska Azarova u premijersku fotelju zasjedne jedan od lidera oporbenog proeuropskog pokreta Arsenij Jacenjuk, trenutačni šef stranke Batkivščina (Domovina) Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru.

On je taj prijedlog najprije bio prihvatio riječima “oporba je spremna preuzeti odgovornost za sudbinu Ukrajine”, da bi ubrzo, nakon oporbenih konzultacija, to ipak odbio pa se ne zna tko će biti novi premijer.

Kako je kazao Vladimir Olijnik, zastupnik Janukovičeve vladajuće Partije regija, “u ovom slučaju Rada neće niti raspravljati o ostavci jer oporba ne poštuje dogovor”. Oporba se, pak, pravda da su oni prijedlog već prije odbili jer je njihov zahtjev održavanje prijevremenih izbora, a u svemu vide tek trik vladajućih ili dobivanje na vremenu. Viktor Janukovič, koji je prihvatio ostavku premijera, nije imenovao nasljednika. Vitalij Kličko je taj Janukovičev prijedlog nazvao neumjesnim. Osim toga, Pavlo Rozenko, zastupnik iz Kličkove stranke Udar, rekao je da oporba zasad uopće ozbiljno ne razmatra mogućnost formiranja, odnosnom preuzimanja vlade.

- O tome ćemo razmišljati i dati odgovor tek kad Rada proglasi amnestiju za sve uhićene prosvjednike te vrati Ustav iz 2004. godine - ustvrdio je Rozenko.

No, to vraćanje na prijašnji ustav bila bi tek privremena mjera do novog ustava prema kojem bi, kažu mnogi, moglo doći do federalizacije Ukrajine, što samo pojačava priče o urušavanju i definitivnoj podjeli zemlje. Zato ni ovo izvanredno zasjedanje parlamenta najvjerojatnije neće riješiti krizu i kaos u zemlji.

No, Vrhovna Rada je ukinula mnoge restriktivne “diktatorske” zakone o prosvjedima (zabrana okupljanja i višegodišnje kazne za sudjelovanje u prosvjedima) koje je nedavno bila prihvatila. Oporba traži i raspuštanje Berkuta kao glavnog pendreka režima a bivši ministar unutarnjih poslova Jurij Lucenko izjavio je da berkutovci za svaki dan “rada” dobivaju 500 dolara, a za uhićenog prosvjednika čak 3000 dolara.

Čini se da su obje strane oprezne i nepovjerljive jedna prema drugoj.

YURIY KIRNICHNY
A demonstrator places signs in front of riot police as Ukrainian journalists protest against police violence in Kiev on January 27, 2014. Ukraine on January 27 said the introduction of a state of emergency was not yet on the agenda after radicals seized the justice ministry in Kiev in an attack that raised concerns of a derailing of talks to ease the crisis. AFP PHOTO/ YURIY KIRNICHNY

ARIS MESSINIS
An anti-government protester stands near a road block (not pictured) opposite a line of riot police in Kiev on January 28, 2014. Ukrainian lawmakers scrapped on January 28 draconian anti-protest laws that have angered the opposition, in a move aimed at bringing a deadly two-month standoff to an end. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Situacija na terenu i dalje je napeta. Nakon što je u nizu regija na zapadu zemlje zabranjen rad Janukovičevoj Partiji regija te Komunističkoj partiji Ukrajine, na poluotoku Krimu je lokalni parlament stavio izvan zakona nacionalističku stranku Sloboda Olega Tjagniboka.

Uzburkale su se strasti i među samim oporbenim prosvjednicima pa je tako ultranacionalistički Desni sektor sebe proglasio odgovornim za revoluciju i “dušom promjena”.

Ističu da je njihov cilj “rušenje Viktora Janukoviča” i preustroj Ukrajine, a nezadovoljni su nekim potezima oporbenih čelnika koje smatraju “previše mekanima”.

Janukoviču, pak, njegovi jastrebi sugeriraju da proglasi izvanredno stanje i uhiti oporbene čelnike, ali neki mu također savjetuju da pusti iz zatvora Juliju Timošenko. Naime, smatraju da bi njeno puštanje izazvalo neprilike unutar eurooporbe - Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk su se u dva mjeseca isprofilirali kao neprijeporni lideri Euromajdana, pa bi dolazak Julije Timošenko unio nemir na oporbenu scenu.

Oporba, pak, smatra da je Janukovič u defanzivi pa treba biti strpljiv i čekati njegov (neizbježni) pad te dočekati raspisivanje novih parlamentarnih i predsjedničkih izbora na kojima bi, uvjereni su, oni odnijeli prevagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:14